Equnews jaaroverzicht: "Woelige en veelbesproken maand januari"

Equnews jaaroverzicht: "Woelige en veelbesproken maand januari"

1 januari 2022 werd bij velen afgetrapt met goede hoop, knallend vuurwerk, en uitspraken als "laat die bubbels voortaan maar alleen nog in de Champagne". Waar het vorige jaar nog afsloot op een sombere Covid-19 noot, maakte dit alomtegenwoordige probleem naarmate de maanden van 2022 vorderde gelukkig uiteindelijk wel weer plaats voor zorgeloze paardensport op het hoogste niveau. Om alles nog eens op een rijtje te zetten, geven wij van nu tot en met Kerstdag elke dag een overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Vandaag: januari.

Het jaar startte meteen met een knaller, maar dit keer helaas niet in een positieve zin. Een paardenpension in Nieuwerkerk (Nederland) zag hun stallen in vuur opgaan, al werd daar geen uitsluitsel over de oorzaak gegeven. 

Terwijl heel wat internationale wedstrijden door Corona werden geannuleerd, ontving het Winter Equestrian Festival en Global Dressage Festival in Wellington wel weer publiekMinder goed nieuws was er voor onder meer Jumping International de Bordeaux, Gothenburg Horse Show, en The Dutch Masters, die door de opgelegde voorzorgsmaatregelen hun programma in het water zagen vallen. 

Ook voor Ludger Beerbaum was januari geen al te beste maand. Nadat De Duitse zender RTL video's publiek had gemaakt waarin te zien was dat de springruiter zijn paarden barreerde tijdens trainingen, kwam hij zwaar onder vuur te liggen. Beerbaum reageerde op de beschuldigingen, en benadrukte hierbij dat het welzijn van zijn paarden voor hem en zijn team steeds de hoogste prioriteit heeft. Later zal hier ook nog een onderzoek naar worden ingesteld, waarna het parket van Münster de aanklacht tegen de Duitser moest laten vallen. Een precair neveneffect van deze zaak was dat de paardensport opnieuw in een slecht daglicht werd gesteld, wat dierenrechtenorganisatie PETA aanleiding gaf om het IOC opnieuw op te roepen paardensport als Olympische sport te schrappen.

Januari was daarnaast ook de maand waarin de FEI besliste om tijdsoverschrijdingen voortaan zwaarder te bestraffen, en Glenn Maes werd verkozen tot voorzitter van de International Jumping Officials Club (IJOC). Tijdens de grote concoursen in Wellington en Abu Dhabi toonden verschillende Belgische ruiters en paarden hun wereldklasse, en ook in Lier, Opglabbeek, en Kronenberg gaf het Belgisch talent meerdere malen een visitekaartje af.

De Belgische paardensport verloor deze maand een graag gezien gezicht met Ludo Van Lent, vader van o.a. Gunter en Jeroen Van Lent. Ook moesten we afscheid nemen van Willy Taets, voornamelijk bekend als de fokker van de legendarische ruin Hello Sanctos. Nog verder droevig nieuws na het heengaan van de 33-jarige dekhengst Tinka's Boy, en met Kevin Staut's voormalig toppaard Qurack de Failaise die op 18-jarige leeftijd overleed aan koliek. Een drama in Koningslust, waarbij in een stalbrand vijftien paarden omkwamen, maakte een einde aan deze onrustige maand.

Geir Gulliksen stuurde dan weer zijn al 21-jaar-oude EK-paard Edesa S Banjan met pensioen. De BWP ruin verkeerde nog in topvorm, en mocht dus gezond en wel van een welverdiend pensioen gaan genieten bij dochter Victoria Gulliksen in België.