Equnews jaaroverzicht: "Oktober gedomineerd door goud bij springduivels"

Equnews jaaroverzicht: "Oktober gedomineerd door goud bij springduivels"

Een nieuwswaardig overzicht van oktober kende als hoogtepunten vooral het breken van alweer een veilingrecord, en de start van het Wereldbeker seizoen. Daarnaast sleepten de Belgische springduivels hun langverwachte Olympische ticket binnen tijdens de Nations Cup finale in Barcelona!

Oktober begon meteen met weer een veilingrecord! Op de Woodland's International Sales ging een embryo uit de topmerrie van Niels Bruynseels, Gancia de Muze, van de hand voor 95.000 euro.

Op sportief vlak stond deze maand in het teken van de ontknoping van het Nations Cup-seizoen tijdens de ultieme finale in Barcelona. Hier behaalde het Belgische team een glamoureuze overwinning, waarmee ze ook hun langverwachte Olympische ticket veiligstelde. Verder ging het wereldbekerseizoen van start in Olso oor de West-Europese competitie, het Marokkaanse Tetouan was gastheer voor de aftrap van de Arabische/Noord-Afrikaanse competitie, en de eerste ronde van de Noord-Amerikaanse competitie vond plaats in Sacramento.

Nationaal kroonden de LRV ruiters deze maand hun kampioenen in het springen (Martijn Tormans in Z) en de dressuur (Tiny Grauwels in ZZ). Ook de Gouden Laars kwam tot zijn apotheose tijdens de hoofdfinale, waar Wannes Notelé regeerde. In het Franse Le Lion d'Angers stuurde Jasper Peeters zijn Cadell Z naar het beste Belgische resultaat tijdens het WK voor jonge eventingpaarden.

Daarnaast verloor de paardenwereld deze maand de succesvolle The Sixt Sense op 26-jarige leeftijd, evenals het voormalige topspringpaard Carusso LS La Silla op 20-jarige leeftijd. Door een ongeval moest Julien Epaillard zijn 5* paard Usual Suspect d'Auge op amper 14-jarige leeftijd laten heengaan. Vanuit het team van Simon Delestre kwam het nieuws dat de 17-jarige Chesall Zimequest met sportief pensioen gaat, net als Catherine Tyree's Bokai. Bovendien kwam er een onverwacht einde aan het prachtige duo Gregory Wathelet en Iron Man van de Padenborre. Na acht jaar en een recent verbluffende prestatie in Barcelona veranderde de hengst van eigenaar en dus van ruiter.

De tweevoudig wereldkampioen King Edward sloot het jaar af aan de top van de WBFSH-harking, waardoor hij zich mocht kronen tot 's werelds beste springruiter van 2022. Er was nog meer heuglijk nieuws met het huwelijk van Henrik von Eckermann en Janika Sprunger.

Bron: Equnews