Belgische eventers zetten koers richting Olympisch ticket verder

Belgische eventers zetten koers richting Olympisch ticket verder

Tijdens de editie van 2021 in Avenches (SUI) veegden ze iedereen van de vloer en opnieuw stuurt Team Groot-Brittannië een team ruiters en paarden van wereldklasse naar de 36e editie van het FEI Eventing Europees Kampioenschap dat aanstaande woensdag, 9 augustus 2023, van start gaat in Haras du Pin in Normandië (FRA). Dit evenement draait echter niet alleen om podiumplaatsen, er zijn ook twee Olympische kwalificatieplaatsen beschikbaar voor landen die hun tickets voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs nog niet hebben geboekt en de strijd tussen de vier landen die om deze twee plaatsen strijden, zal naar verwachting intens zijn. In de race voor de twee Olympische teamplaatsen zijn België, Italië, Nederland en Zweden. 


In totaal komen 58 atleten uit 14 landen naar de Franse locatie, waaronder teams uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Zweden en Zwitserland, samen met individuele atleten uit Denemarken, Finland, Hongarije en Polen.

70ste verjaardag

Dit is de 70e verjaardag van dit kampioenschap dat helemaal teruggaat tot Badminton (GBR) in 1953, toen de gastheren individueel goud en zilver wonnen en als enige ploeg de teamcompetitie uitspeelden.

België, Italië en Nederland staan in de top drie na zes van de acht etappes van de FEI Eventing Nations Cup™ 2023 series dit jaar, dus ze zijn allemaal in vorm en hebben genoeg ervaring om op terug te vallen. De weg is vrij voor een koninklijke strijd om de twee tickets naar Parijs volgende zomer naarmate de week vordert.

Nooit gewonnen

De Fransen hebben nog nooit de teamtitel gewonnen, maar pakten wel al acht keer zilver. En bij de laatste vier keer dat ze op de tweede trede van het podium stonden - in 2003, 2005, 2007 en 2011 - was Nicolas Touzaint telkens een teamlid. 

De 43-jarige vijfvoudig Olympiër is een van slechts twee Franse ruiters die individueel Europees goud wonnen in Eventing. Jean-Lou Bigot en Twist La Beige wonnen in 1993 en Touzaint stuurde Galan de Sauvagère naar de overwinning in 2003 en 2007. Dit jaar rijdt hij met Absolut Gold HDC, waarmee hij twee jaar geleden teambrons won op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo 2020.

De kwaliteitsploeg van het gastland bestaat ook uit Karim Florent Laghouag (Triton Fontaine), Stephane Landois (Ride for Thais Chaman Dumontceau), Gaspard Maksud (Zaragoza), Gireg Le Coz (Aisprit de la Loge) en Heloise Le Guern (Canakine du Sudre Z). Hun ogen zijn vast gericht op het podium, vooral in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 op eigen bodem. 

Haras du Pin

De Haras National du Pin ligt in het district Le Pin-au-Haras in het departement Orne in de regio Zuid-Normandië. Het is de oudste van de Franse nationale stoeterijen en staat bekend als het "Versailles voor paarden". Het werd opgericht door koning Lodewijk XIV in 1715 en strekt zich uit over meer dan 2.471 hectare.

Er zijn veel grote evenementen georganiseerd op de stoeterij, waaronder het Grand Complet dat 25 jaar geleden werd opgericht door de familie van Pierre Le Goupil, die het cross-country parcours voor het Europees Kampioenschap ontwerpt en die ook is gekozen om dezelfde rol te vervullen tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024. 

Het FEI Eventing Europees Kampioenschap werd echter slechts één keer eerder gehouden, in 1969, toen Groot-Brittannië goud en individueel zilver won.

De actie begint op 9 augustus met de loting, de inspectie van het eerste paard en de openingsceremonie, gevolgd door twee dagen dressuur op 10 en 11, de spannende crosscountry op zaterdag 12 en het beslissende springen op zondag 13.





Bron: FEI