Gerrit Nieberg: "Een moment om te koesteren"

Gerrit Nieberg: "Een moment om te koesteren"

Gerrit Nieberg was de sensationele winnaar op het CHIO Aachen 2022. Na zijn overwinning in de Rolex Grand Prix reist de 29-jarige ruiter nu richting de Spruce Meadows Masters in Calgary om mee te dingen naar de winst in de Rolex Grand Slam Jumping.

Gerrit, je win de Rolex Grand Prix tijdens CHIO Aachen en bent dus kanshebber voor de Rolex Grand Slam-titel. Wat betekent deze prestatie voor jou?

Het was zonder twijfel een van de grootste overwinningen van mijn carrière tot nu toe en een waar sensationeel en heel emotioneel moment voor mij én mijn familie. Om eerlijk te zijn duurde het wel even voor het echt tot me doordrong zelfs. Elke keer ik de ronde herbekijk krijg ik kippenvel. Elke ruiters droomt ervan zo'n grote rubriek op een dag te winnen. Dat mij dat gelukt is in zo'n vroeg stadium van mijn carrière is natuurlijk prachtig. En nu ben ik echt kanshebber voor de Rolex Grand Slam Jumping en dat is gewoonweg fantastisch. 

De barrage in Aken was bijzonder spannend. Na jouw ronde gingen de 40.000 toeschouwers helemaal uit hun dak, wist je dat?

Zeker, op het einde. Maar vooraf, vooral toen ik de arena binnenreed, probeerde ik me gewoon te concentreren op mezelf en Ben en te focussen om bij het plan te blijven dat we op voorhand uitgewerkt hadden voor de barrage.

Je waagde het om de kortere weg te nemen die geen enkele van je concurrenten voor je durfde. Was dat gepland?

Ja, ik vroeg tijdens het losrijden aan Steve Guerdat of ik al dan niet de kortere weg zou nemen of niet. Hij zei dat ik het kon proberen, dus dat is ook wat ik deed. Maar om eerlijk te zijn dacht ik dat mijn voorgangers dat ook gedaan hadden. Pas toen het publiek luidop naar adem snakte tijdens mijn ronde, besefte ik dat ze dat misschien toch niet hadden gedaan. 

In Aken kon je onbezorgd aan de start komen. In Calgary daarentegen zullen alle ogen op jou gericht zijn. Legt dat druk op je?

Nee, om dat te mogen meemaken is voor mij een eer. Het maakt me trots. Natuurlijk ben ik ook wel wat nerveus als ik erover nadenk. Maar ik wil mezelf die druk niet laten opleggen. Ik ga proberen mij volledig op mezelf en Ben te concentreren en rijden zoals gewoonlijk. 

Je noemde je paard, Ben. Hoe is hij? 

Ben en ik vormen al reeds 4 jaar een team. Er zijn enkele speciale dingen dat ik in acht moet nemen als ik met hem omga. Hij houdt bijvoorbeeld van een kalme omgeving. Thuis, waar hij over het algemeen rustiger is dan op een wedstrijd, rijd ik hem vaak tijdens de lunchpauze zodat we wat meer rust en tijd hebben voor onszelf. Hij heeft altijd wat meer aandacht nodig, wat ik hem natuurlijk gun. Hij geeft mij dat ook altijd terug. Hij is altijd zeer gemotiveerd op wedstrijden en wil altijd zijn volledig potentieel laten zien. 

Wat zijn je verwachtingen voor je reis naar Canada?

Ik ben eens met mijn vader mee geweest toen hij er moest rijden enkele jaren geleden. Het stadion is indrukwekkend, de hindernissen gigantisch. Maar ik heb een heel goed paard die in hele goede conditie is en ik wil de kans grijpen nu het hem aanbiedt. De Rolex Grand Slam Jumping is een fantastische, zeer traditionele reeks. Men heeft een grote ambitie om zichzelf te vereeuwigen in de geschiedenisboeken. Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat dat ook het doel is van de andere ruiters. Ben en ik zullen het beste van onszelf geven en dan zullen we zien wat mogelijk is.  

Bron: CHIO Aachen