EEF ondersteunt mee duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

EEF ondersteunt mee duurzaamheidsstudie om koolstof "hoefafdrukken" te berekenen

De EEF is een samenwerking aangegaan met Wageningen Universiteit en de Zweedse Hippische Federatie (Svenska Ridsportförbundet) om de CO2-impact van een elite wedstrijdpaard te onderzoeken. Op basis van de bekomen informatie hopen ze een duurzamere omgeving te kunnen ontwikkelen voor deze viervoetige topsporters.

Door het toenemende klimaatbewustzijn bij de bevolking, kan de paardensport moeilijk anders dan volgen. Momenteel is de volledige milieu-impact van de paardensport nog onbekend, al dient dit wel volledig te worden begrepen om aanbevelingen te kunnen ontwikkelen die de uitstoot ervan zouden kunnen verminderen of compenseren. De EEF werkt nu samen met de Zweedse Hippische Federatie en onderzoekers van Wageningen University om methoden te ontwikkelen om de koolstof-"hoefafdruk" van een wedstrijdpaard te begrijpen. Om het onderzoek uit te voeren, heeft het projectteam samengewerkt met elite-stallen in Zweden. Op basis van gedetailleerde casestudies, waarin alle belangrijke componenten van de levensstijl van wedstrijdpaarden worden geïdentificeerd, kan dan de koolstofoutput worden berekend. Dit omvat onder meer aspecten als voer, weidebeheer, training en beweging, reizen en afvalproductie.

Zodra de eerste pilotstudie in Zweden is voltooid, zal de oplossing voor het berekenen van de CO2-voetafdruk beschikbaar zijn voor de EEF-lidstaten en kan een maatstaf worden vastgesteld. Deze baseline kan dan gebruikt worden bij het identificeren van oplossingen voor mogelijke emissiereducties.

Eerder in 2022 lanceerde de EEF zijn eerste duurzaamheidswerkgroep, die de taak had om zinvolle manieren te identificeren waarop de EEF kan bijdragen aan de aanpak van de klimaatcrisis. De groep, bestaande uit experts uit de sector en vertegenwoordigers van nationale federaties, heeft verschillende belangrijke actiegebieden geïdentificeerd waarvan bewustwording en educatie er één zijn. EEF-president Theo Ploegmakers merkte op: “Alleen al dit jaar hebben we een ongelooflijk hete zomer meegemaakt, met droogtes en waterbeperkingen in veel Europese landen, wat een directe impact heeft op de paardensector. De klimaatnoodsituatie is nu aan de gang en we moeten onze rol spelen om de CO2-uitstoot te verminderen en manieren te vinden om op een duurzamere manier van onze sport te blijven genieten.”

"Momenteel is de volledige milieu-impact van de paardensportwereld onbekend, en we hopen dat dit onderzoek een waardevolle bijdrage zal leveren, de kennis en het bewustzijn zal vergroten zodat er uiteindelijk verandering op de lange termijn kan komen en de CO2-uitstoot kan worden verminderd."

De eerste resultaten van het onderzoek worden medio december verwacht.

Bron: Europese Hippische Federatie

F.: © EEF