Amerikaans dressuuricoon Salvino gaat nog voor de Olympische Spelen met pensioen

Amerikaans dressuuricoon Salvino gaat nog voor de Olympische Spelen met pensioen

Het is het einde van een tijdperk voor de Amerikaanse dressuursport met de aankondiging dat Salvino, een van de meest prominente Amerikaanse dressuurpaarden, met pensioen gaat na een indrukwekkende carrière. Het besluit werd genomen door zijn eigenaren, Betsy Juliano en Adrienne Lyle, die hebben bevestigd dat de 17-jarige Hannoveraan niet zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs.

Salvino, geboren uit de bekende hengst Sandro Hit en de merrie Dynastie (Donnerhall-Brentano II), heeft gedurende zijn carrière consistentie en uitmuntendheid getoond. Zijn prestaties waren buitengewoon, met twee zilveren medailles op zijn naam, behaald tijdens zowel de Olympische Spelen in Tokio als de Wereldruiterspelen in Tryon. Deze prestaties hebben hem tot een van de meest gevierde dressuurpaarden van de Verenigde Staten gemaakt.

In 2022 werd Salvino door de leden van de United States Equestrian Federation (USEF) erkend als het Internationale Paard van het Jaar, terwijl zijn ruiter, Adrienne Lyle, werd geëerd als de Internationale Ruiter van het Jaar. 

Joachim Essink, de trotse fokker van Salvino uit Nordhorn, Duitsland, heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van het paard. Nadat hij zijn eerste jaren in Spanje doorbracht, kwam Salvino naar de Verenigde Staten, waar hij onder de hoede kwam van Adrienne Lyle, dankzij een syndicaat dat zijn eigendom veiligstelde. Later nam Betsy Juliano de leiding over als enige eigenaar. 

Salvino's kracht lag in zijn indrukwekkende prestaties in de piaffe, passage en zijn sterke verzamelde draf. Hij verdiende al snel erkenning in de dressuurgemeenschap, met zijn eerste internationale overwinning in de Grand Prix Special in Wellington in 2017.

Hoewel Salvino nog steeds in goede conditie verkeert en boordevol energie zit, hebben Juliano en Lyle besloten dat de belasting van het kwalificatieproces voor de Olympische Spelen niet in het beste langetermijnbelang van het paard zou zijn. Daarom zal Salvino met pensioen gaan en genieten van zijn welverdiende rust, zij het nog steeds bereden thuis. 




Bron: St Georg