Aan de slag in de hippische sector? Dit zijn 10 jobs waarbij je niet op een paard hoeft

Aan de slag in de hippische sector? Dit zijn 10 jobs waarbij je niet op een paard hoeft

Altijd al gedroomd van een job tussen de paarden maar niet eentje waarbij je zelf hoeft te rijden? Geen nood! Er zijn tal van andere mogelijkheden naast een job als ruiter waarbij je toch tussen je lievelingsdier kunt vertoeven. Hieronder staan alvast enkele voorbeelden opgelijst waar je geen zadel voor hoeft uit te halen. 


Diergeneeskunde
In deze medische tak is er een waaier aan mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om paarden te behandelen in een kleinere praktijkrol maar je kunt ook chirurgisch aan de slag gaan. Zijn scalpels en bloed zo je ding niet? Er zijn ook doctoren nodig die onderzoek doen rond de algemeenheid van paarden en bijvoorbeeld hun gedrag. Klinkt dat nog altijd te veel verantwoordelijkheid? Deze (slimme) mensen kunnen uiteraard niet alles alleen dragen (letterlijk en figuurlijk) dus hebben ook zij assistenten nodig. Natuurlijk kun je bij deze jobs niet zomaar aan de slag en moet je daar eerst het passend diploma voor halen. Deze studies zijn niet min en gaan over een traject van minimum vier jaar. 


Paardentandarts
Als dierenarts met specialisatie in de paarden kun je ook de tak van de mondhygiëne volgen. Daarbij verzorg je niet enkel het gebit van de paarden maar is het vakgebied uitgebreid tot de volledige mond. Een diploma als dierenarts is niet in alle gevallen nodig, dat hangt hoofdzakelijk van de plaats af waar je wilt starten. Let wel, deze job kan fysiek uitputtend zijn door de zware materialen en niet altijd even gewillige paarden... 


Hoefsmid
Een niet weg te denken beroep is ongetwijfeld deze. Of je nu volledig voorstander bent van ijzers of eerder neigt naar natuurlijk bekappen, een paard staat niet zonder hoeven! Net als de andere hippische beroepen vraagt ook deze een grote investering. Dan spreken we niet enkel over materiaal maar ook over kennis. Net als tandarts vraagt dit beroep ook veel van je lichaam doordat je altijd op je benen staat of gebogen moet werken.


Andere medische beroepen
Naast de drie opgesomde beroepen die te maken hebben met de gezondheid of de fysiek van paarden zijn er natuurlijk nog vele andere alternatieven. Denk daarbij maar aan masseurs, acupunctuur, chiropractors, osteopaten en zo verder... Wat deze hoofdzakelijke met elkaar gemeen hebben is dat ze ofwel voorkomen, ondersteunen of genezen. Dichter dan dit kun je bijna niet meer bij de paarden staan. Net als de andere medische beroepen moet je hiervoor ook het juiste diploma of certificaat behalen én is het ook niet voor geschikt voor mensen met een zwakke fysiek. 


Bemiddelaar
Een bemiddelaar is de tussenpersoon of de matchmaker die het geschikte (sport)paard voor zijn klanten zoekt. Je gaat gericht te werk en probeert zoveel mogelijk eisen of wensen van je klant af te vinken. Een achtergrondkennis in niet enkel de sport maar ook in bloedlijnen en stambomen is hier uiteraard enkel maar een voordeel. Affiniteit met de fokkerij is een pluspunt want om kennis in te winnen en jezelf voor te stellen is aanwezig zijn op verschillende veilingen of wedstrijden een aanrader. 


Fokker
Als fokker van paarden heb je de keuze of je ze fokt om te houden en in de sport uit te brengen of met een commercieel oog. Er is een grote diversiteit aan het soort fokkers. De ene heeft een hobbymatige interesse met enkele veulens per jaar, andere hebben dan weer gespecialiseerde stallen en ontelbaar veel nakomelingen. Het meest gebruikelijke is dat je als fokker je richt op één bepaalde tak in de sport of op een bepaald ras. Beginnen doe je sowieso klein maar naarmate je aantal fokpaarden (en naambekendheid) groeit, hoe groter je je ambities kunt bijstellen.


Groom
Het takenpakket dat aan een groom wordt toevertrouwd is door de jaren heen enorm veranderd en gegroeid. De basis is het onderhoud van de stellen en het verzorgen van de paarden. Maar dat kan worden uitgebreid tot het begeleiden van de paarden bij transport ifv internationale wedstrijden tot zelfs paarden de nodige beweging geven aan de hand of onder het zadel. Sommige grooms hebben slechts maar één oogappel om voor te zorgen, anderen schakelen tussen veel paarden en plaatsen. 


Foto- of videograaf
Tegenwoordig is op alle grote wedstrijden een fotograaf niet meer weg te denken. Maar niet enkel ruiters zijn gebaat bij het hebben van eeuwige herinneringen of promomateriaal, ook tijdschriften en websites hebben visuals nodig. Commercieel gezien zijn foto's en video's ook een goeie must bij de verkoop van (sport)paarden maar ook het ethische aspect ter decoratie of herinnering mag niet vergeten worden. Kennis of een basisachtergrond in de paardensport is geen must maar helpt wel. Onderschat ook hierbij de opstartkosten niet voor het aankopen van al je materiaal en bewerkingsprogramma's maar vergeet ook de verplaatsingskosten niet in acht te nemen...


Werk op evenementen
Elk (paarden)evenement kan niet bestaan zonder medewerkers. Op grote, succesvolle concours of evenementen zijn er mensen achter de schermen nodig om alles in goede banen te leiden. Daarbij heb je goede leiders nodig maar ook ondersteunende rollen moeten ingevuld worden. Om de grote, officiële rollen in te vullen kan er soms een diploma of opleiding vereist zijn. 
Zadelmaker
Zeker niet onbelangrijk maar vaak vergeten zijn zadelmakers en -passers. Een groot verschil zit hem in de leerschool waar de opleiding werd genoten. De een kan bij een oudere leermeester op les gegaan zijn om de kneepjes van het vak te leren terwijl de ander op leer ging bij een moderne zadelfabrikant. Kennis van het paardrijden en paarden trainen is niet onbelangrijk, zo kun je beter inspelen op de noden en wensen van zowel paard als ruiter. 


Bron: Hoefslag