Equnews jaaroverzicht: "September veilingmaand bij uitstek"

Equnews jaaroverzicht: "September veilingmaand bij uitstek"

De maand september stond voornamelijk in het teken van enkele opmerkelijke veilingrecords. We reisden ook naar Calgary voor de meest indrukwekkende Grote Prijs ter wereld. Dichter bij huis namen de beste springtalenten het tegen elkaar op tijdens het Wereldkampioenschap voor jonge paarden in Lanaken.

September was vooral de veilingmaand bij uitstek. De omzet van de Fences Elite Auction overschreed voor het eerst in haar geschiedenis de miljoenengrens, het duurste veulen ooit werd verkocht op de Equbreeding.auction (360.000 euro voor Emeralds volle broer, Das Machine), en ook de Zangerheide Auction brak records met de verkoop van Emmerby vd Berghoeve Z (verkocht voor 300.000 euro aan de Spy Coast Farm uit de VS).

Voor de topsport reisden we deze maand af naar Calgary, Canada. Daar werd ons land sterk zesde in de loodzware Spruce Meadows Nations Cup, Zweden overtrof opnieuw en nam de winst mee naar huis. De overwinning in de adembenemende 1.70m Rolex Grand Prix ging naar Daniel Deusser en zijn BWP merrie Killer Queen VDM. Onze landgenoot Gilles Thomas liet eveneens een ijzersterke indruk achter door met brons aan de haal te gaan.

Verdere wereldsport was te vinden in Lanaken, waar het FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses werd gehouden. De rubriek voor vijfjarigen werd gewonnen door Gerard O'Neill en Bp Goodfellas, Ethen Ahearne en ABC Saving Grace leverden ook bij de zesjarigen goud op voor Ierland, Olivier Philippaerts zorgde op Precious Dwerse Hagen voor Belgisch brons bij de zevenjarigen. In de eveneens daar gehouden rubriek 'Sires of the World' kwamen Gudrun Patteet en Sea Coast Enjoy Z als beste Belgen met zilver uit de bus.

Ons Belgenland kroonde daarnaast nog twee laatste kampioenen. Viktor Daem en Emerine Z werden de nieuwe Belgische springkampioenen bij de achtjarigen, Nicola Philippaerts veroverde in Lanaken de Belgische springtitel bij de senioren, en Lara de Liedekerke won het BK voor vier- en vijfjarige eventingpaardenTijdens het EK voor Landelijke ruiters overtrof het LRV team zichzelf en behaalde een schitterende zilveren medaille. Justin Verboomen liet haar Belgische visitekaartje achter op het WK voor zesjarige dressuurpaarden, en Karin Donckers was de Belgische sterkhouder tijdens het WK eventing. In Kronenberg wonnen de jongere springduivels de Young Riders Nations Cup Finale. De Belgische menners werden dan weer knap derde op het WK in Pratoni.

Minder fijn nieuws kwam er deze maand met het overlijden van hengstenhouder Erik Laenen van de Roshoeve, en fokker 'Van de Pereboom' Godfried Storme. De paardensport verloor bovendien Wim Schröder's GP-paard Eurocommerce Montreal (29), Carlos Ribas' legendarische Mumu (39) en Patrik Kittel's kampioenschapspaard Deja (18). Team Harmony kondigde op zijn beurt de welverdiende pensionering aan van de 17-jarige Ornellaia na een lange en succesvolle carrière.

Bron: Equnews