Frédéric Vernaet en Okina van de Bien moeten de overwinning uit handen geven in Mechelen

Frédéric Vernaet en Okina van de Bien moeten de overwinning uit handen geven in Mechelen

Vooraleer zich opmaakte voor ongetwijfeld het grootste spektakel van de week - de Fancy Dress Western - werd het publiek in de Nekkerhal getrakteerd op wereldniveau in de springsport. In de CSI5*-W 1.50m rubriek kwamen kleppers van formaat aan de bak! De Belgische paarden vertegenwoordigden het gros van de finalisten in de barrage, met winst voor Gerfried Puck en de BWP merrie Equitron Melody vd Smidshoeve. Frédéric Vernaet moest de overwinning uit handen laten glippen. 

Na de afmelding van Kevin Staut en Julien Epaillard waren ze nog met zestien in de barrage. Gilles Thomas beet in het 1.50m hoge parcours de spits af na een ronde uit de boekjes met Elfra van Beek Z (El Salvador), een negenjarige hengst uit de fokkerij van 't Eirbissemhof. Het duo slaagde er niet in een foutloze ronde af te leveren. Frédéric Vernaet mocht op Okina van de Bien (Toulon) al meteen erna proberen de overwinning op eigen bodem te houden. De negenjarige merrie is een fokproduct van Martin Schuurmans. Onder aanmoediging van het publiek behielden zij de nulscore en zetten de tijd op 36,33s. Een veilige rit leverde Jessica Burke met Nikey HH (Herald van 't Ruytershof, fokker: New Nordic Horses) de tweede foutloze barrage op! 

Een sterk presterende Matthew Sampson, die vorige week op eigen bodem nog indruk wist te maken tijdens de London Horse Show, nam iets te veel risico met de KWPN merrie Ebolensky (Clinton) maar had wel de snelste tijd. Het publiek ging uit hun dak toen Jos Verlooy FTS Killossery Konfusion (Siec Livello) naar de laatste lijn stuurde. Op het fokproduct van F. en L. Glynn was de zoon van negen honderdsten te traag om de leiderspositie over te nemen maar had wel de tot nu toe nog maar derde foutloze barrage. 

Thibault Philippaerts en Obama de La Liniere (Marius Claudius), winnaars van de Sires of the World, maakten net als Koen Vereecke met Kasanova de La Pomme (Bamako de Muze) een fout op de eerste hindernis en maakten dus geen kans meer op de overwinning. De vierde foutloze rit kwam van Sara Vingralkova (CZE) en Kas - Sini DC, een nakomeling van San Patrignano Cassini van Belgische bodem want de BWP ruin is een fokproduct van Rudy De Cooman. Thibeau Spits hield op King Van Essene (Calido I, fokker: Carlos De Cock) het hoofd koel en hield als vijfde alle balken in de lepels.

Ook Pius Schwizer en Chelsea Z (Chellano Alpha Z) konden ondanks hun vlekkeloos parcours geen aanspraak maken op de koppositie. Met nog drie combinaties te gaan was het aan Pieter Devos en Casual DV Z, een eigen fokproduct van Cornet Obolensky. Met de achtjarige merrie navigeerde Devos behendig doorheen het parcours maar ook hij botste aan tegen Vernaet's tijd. Gerfried Puck deed het! De Oostenrijker dook in het zadel van Equitron Melody vd Smidshoeve (Epleaser van t Heike), een BWP merrie uit de fokkerij van Hugo Stevens onder de te kloppen tijd.

Enkel Jules van Hoydonck kon met zijn zelf opgeleide Minte vd Bisschop (Plot Blue) de overwinning terug naar België halen. De Belgisch kampioen kreeg een warm welkom van het publiek en ging ook zo weer naar buiten. De jonge Belg had een droom van een debuut op 5* niveau en tikte enkel de laatste hindernis uit de lepels, slechts enkele honderdsten verwijdert van de snelste tijd. 

Resultaten