Tal Milstein: "Veel hengsten zijn nu ook vers beschikbaar, dat komt de fokkerij net ten goede"

Tal Milstein: "Veel hengsten zijn nu ook vers beschikbaar, dat komt de fokkerij net ten goede"
De coronacrisis lijkt helaas nog lang niet voorbij en niemand kan de gevolgen die dit virus voor onze sport zal hebben, momenteel voorspellen. In onze ‘Coronaserie’ spreken we dagelijks met iemand die zijn alledaagse leven beïnvloed ziet worden door dit virus. Vandaag spreken we met Tal Milstein, hengstenhouder, ruiter en één van de drijvende krachten achter ‘The Ten Auction'.

“Voorlopig lijkt het voor de fokkerij allemaal nog goed mee te vallen”, begint Milstein. “Het dekseizoen begint natuurlijk nog maar pas en het goede weer zal de hengstigheid van de merries zeker in de hand werken. Hoewel we een rustige start gekend hebben, begint alles nu goed op gang te komen. Ik denk dat fokker in het begin wat afwachtten en nu toch beginnen in te zien dat hiertoe geen reden is. Bovendien is fokken investeren in de toekomst. Ik verwacht dus eerlijk gezegd geen grote gevolgen voor de fokkerij. Ik merk er momenteel in ieder geval nog niet al te veel van”.

Milstein ziet momenteel ook unieke kansen voor de fokkerij: “Of het afgelasten van wedstrijden een invloed heeft op de fokkerij? Ik denk oprecht van niet. Door het wegvallen van de wedstrijden, zijn verschillende hengsten op dit moment ‘thuis’. Dit is een enorm voordeel voor fokkers aangezien deze hengsten nu ook vers beschikbaar zijn terwijl dat normaal gezien niet het geval zou zijn. Ik denk bovendien dat we een grotere spreiding van het fokseizoen. Aangezien niemand weet hoe lang deze crisis zal duren, hebben fokkers dit jaar misschien wat langer gewacht om een hengst te kiezen. Door het grote aanbod aan vers sperma, hebben ze vandaag bovendien een ongezien aanbod. Wij doen dit trouwens ook: alle hengsten die normaal op wedstrijd zijn en bijgevolg enkel met diepvriessperma beschikbaar waren, zitten nu ook vers in het assortiment. We proberen op die manier het beste te maken van een mindere situatie”.

Hij gaat verder: “Bovendien moeten mensen inzien dat dit een gezondheidscrisis is en net per se een financiële. Uiteraard hebben de huidige maatregelen hun weerslag op de economie maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat die economie snel terug zal herleven eenmaal het virus verdwenen is. Ik blijf positief naar de toekomst kijken en ik verwacht dat onze sport volgend jaar een grote heropleving zal kennen. Ik wil dus gewoon nog even aan fokkers meegeven dat er volgens mij absoluut geen reden is om dit jaar over te slaan. In principe heb je pas over drie jaar ‘plezier’ van het veulen dat je nu fokt en laat ons hopen dat het virus tegen dan toch wel helemaal is overgewaaid”.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vergeet ook niet deel te nemen aan onze GIVEAWAY! 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________