Zwitserland wint eerste EEF Nations Cup van het seizoen!

Zwitserland wint eerste EEF Nations Cup van het seizoen!

Een barrage tussen Duitsland en Zwitserland besliste uiteindelijk over de eerste Longines EEF NAtions Cup zege van het seizoen. In Gorla Minore sprong het Zwitserse team, onder leiding van Peter van der Waaij, naar de winst. Duitsland volgt op het podium voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Drie landen gingen de tweede ronde in met een teamtotaal van nul strafpunten. Dit waren de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die met een jong team door sommigen als de underdogs worden beschouwd, naast de toonaangevende springlanden Duitsland en Zwitserland. Noorwegen en gastland Italië kwamen elk met acht strafpunten naar voren.

In de tweede ronde waren de resultaten gemengd voor de VAE, met Omar Abdul Aziz Al Marzooqi die een ongelukkige balk had met Enjoy de la Mure, een paard dat goed bekend is in de Serie en vorig seizoen nog voor Spanje uitkwam. Salim Ahmed Al Suwaidi liet ook een balk vallen met Foncetti VD Heffink, net als Abdullah Mohd Al Marri. Echter sprong Ali Hamad Al Kirbi met zijn ervaren partner Jarlin de Torres een superheldere ronde, waardoor zijn negen strafpunten uit de eerste ronde ver achter hem lagen.

Zwitserland leverde een zeer solide prestatie in de eerste ronde met een team dat debutanten Gilles Müller en Eva Gautschi omvatte, die beiden foutloos sprongen naast Dominik Fuhrer om 0 strafpunten te behalen. In de tweede ronde leverden Dominik Fuhrer en Gilles Müller, beiden rijdend op 13-jarige Nederlandse paarden, moeiteloze prestaties die hun laatste ruiter, Barbara Schnieper, op haar prachtige Zwitserse fokmerrie Judy KM in staat stelden om de overwinning te proberen te behalen. Helaas eindigde Zwitserland met 4 strafpunten door twee balken naar beneden, waardoor de mogelijkheid van een barrage ontstond.

De Zwitserse teamleider Peter van der Waaij zei: "We hadden een zeer interessant team met twee debutanten, Gilles Müller en Eva Gautschi. Ze hebben het allebei heel goed gedaan, Gilles met een dubbele foutloze ronde en Eva ook foutloos, dus we zijn daar erg blij mee. Je kunt nooit een overwinning verwachten, maar we gaan altijd voor de overwinning en we hadden een heel goed team, goede paarden die veel foutloze ronden sprongen, dus we wisten dat we een goede kans hadden op het podium, maar winnen is altijd speciaal."

"Deze Serie is erg belangrijk voor ons. Het biedt ons de mogelijkheid om nieuwe combinaties, nieuwe ruiters en nieuwe paarden naar voren te brengen. Ik denk dat landenwedstrijden in het algemeen erg belangrijk zijn voor de sport, maar ook op dit niveau is het erg goed om mensen en paarden op te bouwen."

"Volgende week hebben we Mannheim, dus dat is een groot doel met een ander team, en hopelijk kunnen we twee overwinningen op rij behalen!"

Debutant Gilles Müller voegde eraan toe: "Natuurlijk is het echt leuk om mijn eerste Seniors Nations Cup zo te beginnen, met een dubbele foutloze ronde. Ik had wat ervaring van de junioren en young riders, maar het doen in de Seniors is zo anders. Ik ken mijn paard nu al 8 of 9 jaar, dus ik ken haar van binnen en van buiten, dus om het samen met haar te doen is extra speciaal denk ik".