Thibeau Spits: "Een goede prestatie in de World Cup zou de kers op de taart zijn"

Thibeau Spits: "Een goede prestatie in de World Cup zou de kers op de taart zijn"

Op vrijdagavond stond de Neckerhal één van de hoogtepunten van Jumping Mechelen op het programma: de Grand Prix van de CSI5* competitie. Petronella Andersson schreef met Cassina Z (v. Casado van't Gelutt Z) de overwinning op haar naam. Het was echter één van de Belgische talenten die er met zijn tweede plaats in slaagde om de Nekkerhal op zijn grondvesten te laten daveren. Niemand minder dan Thibeau Spits reed Foncetti v. Heffinck (v. For Pleasure) naar het zilver en dat belooft voor de World Cup van vandaag waar hij bovendien als laatste aan de start mag komen... Wij spraken hem na afloop van de Grand Prix. 

"Of ik verwacht had dat ik tweede ging worden in de Grand Prix? Eerlijk gezegd niet", begint de jonge Belg. "Foncetti sprong al heel goed in de hengstencompetitie maar hij is van nature niet het snelste paard. Ik was al enorm tevreden dat ik in de basisronde de nul kon behouden. Toen ik zag dat het een barrage met negentien werd, besloot ik mijn kans te wagen en het gewoon te proberen. De barrage liep eigenlijk helemaal zoals ik wou. Ik heb het plan dat ik in mijn hoofd had zo goed als perfect kunnen uitvoeren. Ik kreeg overal een afstand die goed vooruit was wat makkelijker is voor mijn paard dus ik ben enorm tevreden". 

Voor jou is dit eigenlijk een thuiswedstrijd; onder andere je zus Lauranne komt hier ook aan de start.

"Klopt, het is super leuk dat we hier samen kunnen rijden, dit zorgt voor extra motivatie. Mijn zus had ook al erg goed gereden dus ik kon natuurlijk niet achterblijven (lacht). Voor heel de stal is het al een erg goed concours geweest dus we kunnen nu eigenlijk al tevreden terugblikken. Daardoor kan ik morgen met een gerust hart van start gaan, al zou een goede prestatie in de World Cup wel de kers op de taart zijn. Ik breng morgen King van Essene (v. Calido I) die op donderdag ook al foutloos sprong in het 1m50. Hij gaf toen een heel goed gevoel, eigenlijk het beste gevoel sinds lange tijd. Ik kan dus met vertrouwen van start gaan vandaag. Ik ga in ieder geval mijn best doen". 

Plannen voor volgend jaar? 

"Ik zal in januari nog in Bazel aan de start komen. Voor de rest wil ik mijn vooral toeleggen op de jonge paarden aan het begin van volgend jaar. Momenteel loopt alles heel goed maar ik durf nog geen grote uitspraken doen wat betreft de planning. Ik hoop vooral om enkele mooie concours te kunnen starten en met mijn paarden te blijven groeien. Mijn voornaamste doel voor dit jaar was om stabieler te worden op CSI5* niveau en ik durf stellen dat dat gelukt is. Ik hoop dus zo verder te kunnen doen en dan zien we wel waar dat ons brengt". 

Misschien wel tot in Parijs ;-)