Skelton: "Voor de Olympische Spelen van Tokio zal ik waarschijnlijk te oud zijn"

Skelton: "Voor de Olympische Spelen van Tokio zal ik waarschijnlijk te oud zijn"
Pas raakte bekend dat kersvers Olympisch kampioen Nick Skelton een bod van maar liefst 15 miljoen euro op zijn kampioenenpaard Big Star afsloeg. De oudste Britse gouden-medaille-winnaar moet dus wel sterk in zijn schoenen staan. Het mag trouwens een wonder heten dat Skelton die gouden medaille won. Vorig jaar onderging hij immers twee knie-operaties, liet hij een nieuwe heup steken en brak hij zijn nek. Maar wonder boven wonder herstelde hij goed van al die tegenslagen en slaagde hij er in Rio toch in om met Quick Star naar een gouden individuele medaille te galopperen...

Proficiat met uw tweede gouden Olympische medaille. Kan u de Olympische Spelen van Rio op de één of andere manier met die van Londen vergelijken?

Nee eigenlijk waren de Spelen van Rio en die van Londen volledig verschillend. Londen was geweldig. De organisatie van die Spelen was ook de beste die ik ooit gezien heb.  Ik won daar ook mijn eerste gouden medaille in de teamcompetitie. Rio was volledig anders. Daar heb ik mijn eerste individuele medaille gewonnen... Dus daar had ik een volledig ander gevoel bij.

Hoe heeft Quick Star de lange reis naar Rio verwerkt?

Heel goed eigenlijk. Quick Star en de andere paarden zijn het gewoon om lange afstanden af te leggen. Ze zien eigenlijk minder af van een lange reis met het vliegtuig dan van een lange reis met de vrachtwagen. Dus toen hij in Rio aankwam, was hij eigenlijk heel fris.

Klopt het dat iemand een bod heeft uitgebracht op Quick Star en dat u dat bod heeft afgewezen?

Ja dat klopt. Het ging over 15 miljoen euro. Het was natuurlijk erg veel geld, maar ik wilde hem gewoon echt bij me hebben in Rio.

Welke Olympische medaille betekent het meest voor je?

Mijn eerste gouden Olympische medaille winnen was een geweldig gevoel maar een team overwinning betekent ook dat je je moment in de spotlight met drie andere ruiters moet delen. Een individuele medaille winnen is waarschijnlijk nog fijner, omdat je weet dat je alles zelf hebt gedaan. Dat is echt een onbeschrijflijk gevoel.

skelton_n-rioo16n20273

Waarom koos je voor de discipline 'jumping' en niet voor een andere?

Ik rijd al heel mijn leven paard en jumping leek ook echt datgene te zijn waar ik goed in was. Ik ben er dus eigenlijk in blijven plakken. Ik was ook bang dat als ik voor een andere discipline zou kiezen, ik daar minder talent voor zou hebben. Ik heb tot op de dag van vandaag nog altijd geen spijt over mijn keuze gehad.

Mijn zonen rijden ook paard, maar ik wil hen niet in een bepaalde richting duwen. Ze mogen zelf kiezen op welke discipline ze zich het liefst zouden toeleggen. Ik ben al blij dat heel mijn familie in de paarden zit.

Je bent duidelijk een heel erg vastberaden persoon. Hoe moeilijk was het om terug in het zadel te kruipen na je verschillende, toch wel erg pijnlijke, blessures?

Eerlijk gezegd was het helemaal niet moeilijk. Ik moest er natuurlijk zeker van zijn dat ik helemaal genezen was en dat heeft een tijdje geduurd. Maar ik weet waarvan ik houd. Ik wist dat ik moest volhouden en als je dan net het juiste paard in je stal hebt, is het makkelijk om vastberaden te zijn en niet op te geven.

Heeft je familie je altijd gesteund of hebben ze ook hun twijfels en angsten geuit?

Nee, niet echt. Toen ik mijn nek brak, wisten mijn zonen dat ik zo snel als ik kon terug zou rijden. Het heeft me een paar jaar gekost, maar uiteindelijk hebben ze gelijk gekregen.

skelton_n-rioo16n18232

Denk je dat je ook na je pensioen zal blijven rijden?

Natuurlijk! Ik ben er ook van overtuigd dat ik Quick Star dan nog altijd zal rijden. Hij is op dit moment 13, in de fleur van zijn leven dus. Dus zolang als hij in vorm is, blijf ik op topniveau rijden.

Wat verwacht je van de Olympische Spelen van 2020?

Ik verwacht er helemaal niets van aangezien ik denk dat ik niet meer zal deelnemen. Quick Star is dan 17 dus ik denk dat zowel hij als ik dan te oud zullen zijn. Ik plan trouwens nooit ver vooruit.

Wie is volgens jou de beste ruiter en het beste paard ooit?

Dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel goede combinaties geweest. John Whitaker en Milton, of David Broome en Mr. Softee... Maar zoals ik al zei er zijn zoveel goede combinaties geweest en het is moeilijk om die met elkaar te vergelijken.

Tot slot... Heb je nog roddels over Rio die we echt moeten weten?

Het was eigenlijk heel rustig, het verkeer was een ramp, een snelle Land Rover hebben, was daar helemaal geen voordeel! Het eten was verschrikkelijk, maar wel goed voor mijn dieet!