Teams met drie in plaats van vier ruiters op Olympische Spelen in Tokio

Teams met drie in plaats van vier ruiters op Olympische Spelen in Tokio
Deze week vindt in Barcelona een meeting plaats van het FEI jumping comité. Het lijkt nu dat de verandering naar drie ruiters per team in plaats van vier ruiters per team onvermijdelijk is. Dit zou voor de eerste keer zo zijn op de Olympische Spelen in Tokio. Voor andere kampioenschappen en landenwedstrijden zal dit niet worden toegepast.

De FEI moet nog een officieel rapport opstellen over deze meeting, maar het ziet er naar uit dat voor Jumping, Eventing en Dressuur op de Olympische Spelen er een belangrijke verandering aan zit te komen. De verandering zal ervoor zorgen dat het schrapresultaat zal verdwijnen. Dit wil zeggen dat alle resultaten meetellen en de slechtste score niet meer wegvalt. Deze verandering werd voorgesteld door de comités van de drie sporttakken nadat het IOC een aanpassing wou om de paardensport in de Olympische Spelen te houden. Het zal nu zeer waarschijnlijk bevestigd worden door het FEI Bureau, waarna er tijdens de volgende algemene vergadering in november gestemd kan worden.

Deze mogelijke verandering is controversieel. In het springen, ondersteunen de meeste landen de verandering, dit zijn vooral de landen die zelf gesteund worden met materiaal en financiële middelen vanuit het FEI Solidariteitsprogramma. Enkele grote landen zoals Frankrijk, Duitsland, België en Nederland zijn echter tegen. Groot-Brittanië was vorig jaar nog tegen de verandering, maar is nu van mening veranderd en ondersteund dit nu. Het meeste protest komt van bij de Eventing. In deze sport is er veel kans op uitvallen van een teamlid door de twee vet-checks en de cross-country.

Het IOC vindt het een goed idee om maar met drie ruiters in het team te zitten doordat het zo kosten zal besparen in transport van de paarden en er zullen meer landen kunnen deelnemen hierdoor.

Door deze verandering zal het reglement ook aangepast moeten worden. Om te voorkomen dat er bij het springen een groot aantal landen al uitvallen door uitsluiting in de eerste landenwedstrijd, zal het team niet volledig uitgesloten worden maar bestraft worden met een aantal strafpunten. Op dit moment wordt er gedacht aan 16 strafpunten.