Belgische federatie gaat nog meer investeren in de jeugd

Belgische federatie gaat nog meer investeren in de jeugd
Na de evaluatie van het seizoen 2015, besliste eind december de nationale springcommissie om een speciale werkgroep op te richten die de begeleiding van onze jeugdruiters moest herbekijken en bij te sturen waar nodig.

Op dinsdag 2 februari werden in Domein Terassel te Meise, tijdens een bijeenkomst met de jeugdruiters van de verschillende categorieën (pony's, scholieren, juniors en young riders) de wijzigingen in de begeleiding van onze jumpingtalenten kenbaar gemaakt.

Wendy Laeremans, Directrice van KBRSF, ging van start met de waarden toe te lichten van het jumpingteam, deze werden door onze topruiters zelf, in samenwerking met bondscoach Dirk Demeersman en de topsportcommissie van de KBRSF opgesteld. Coach Dirk implementeert deze waarden bij de seniors.  Om een vloeiende doorstroming van jonge ruiter naar succesvolle senior te garanderen, zijn deze waarden ook van groot belang bij onze jeugdruiters. Hier zal samen met de persoonlijke coach, de chefs d’équipe en de adviseurs veel aandacht aan besteed worden.  De waarden die we zullen volgen zijn Respect – Teamgeest  - Discipline – Eerlijkheid – Vertrouwen – Presteren.

Vervolgens werd aangehaald dat de nationale springcommissie verder werkt met de 2 chefs d’équipe, Jean-Jacques Mathijs en Rik Deraedt. Er vindt wel een verschuiving van categorie plaats.  Dat wil zeggen dat Jean-Jacques vanaf 2016 chef d’équipe zal zijn van de pony’s en de scholieren en Rik zich zal ontfermen over de juniors en de young riders. De chefs d’équipe zullen bijgestaan worden door 3 adviseurs met name, Dirk Demeersman, Evelyne Blaton en Maurice Van Roosbroeck. Aan de hand van videomateriaal van kaderleden en opkomende atleten geven zij feedback aan onze chefs d'équipe.  Het zullen de chefs d'équipe zijn die op hun beurt deze feedback communiceren met de atleten.

Dirk Demeersman en Maurice Van Roosbroeck namen ieder even het woord om hun verwachtingen duidelijk te maken. Er zal in de eerste plaats samen met de persoonlijke coach gewerkt worden aan het verhogen van de kwaliteit van het rijden. Vervolgens hechten ze belang aan hoe atleten hun wedstrijdplanning iedere weekend opstellen, zo zullen atleten voor aanvang van het weekend duidelijk moeten maken of gaat om een traingingsronde, een ronde voor winst, werken aan vormopbouw,… Naast de wedstrijdplanning van een weekend zal ook de planning van het hele seizoen belangrijk zijn. Het EK zelf mag niet het ultieme doel zijn, wel het beter ruiter worden jaar na jaar moet het streefdoel zijn. Open communicatie en transparantie is een belangrijk item binnen de begeleiding van de jeugd.

Er volgde eveneens een uiteenzetting over de visie aangaande de invulling van het seizoen 2016.  Hierbij werden de belangrijkste CSIO’s, Fontainebleau, Lamprechtshausen, Odense, Opglabbeek, Wierden en Hagen aangekaart en het Europees kampioenschap kwam eveneens aan bod.  Daarbij werd ook duidelijk geantwoord op de prangende vraag aangaande het opmaken van de selecties voor deze wedstrijden.  In overleg met de drie adviseurs zullen de chefs d'équipe voor de belangrijkste wedstrijden een voorstel doen bij de nationale springcommissie die hierover uiteindelijk het fiat zal geven.

Bovendien zal er dit jaar geregeld een evaluatie plaatsvinden van deze nieuwe werking voor de selecties van de jeugd.  We willen immers een doelgerichte communicatie verzekeren waarbij de vereiste transparantie aan de dag wordt gelegd.  De technische ondersteuning geleverd door de ondersteunende experten is van groot belang om de algemene sportieve vaardigheden van onze jeugdruiters te optimaliseren en bij te sturen.  Op die manier willen we de best mogelijke selecties naar voor schuiven.

Tenslotte werd de avond afgesloten met de planning van de eerste training, waarbij de ganse omkaderingsgroep met de aangeduide kaderleden (zie bijlage) en enkele opkomende talenten zal samenkomen om een eerste evaluatie op te maken.