Pieter Devos schittert op het podium in spectaculaire CSI5* Longines ranking Mechelen

Pieter Devos schittert op het podium in spectaculaire CSI5* Longines ranking Mechelen
Naar goede gewoonte werd de derde dag van Jumping Mechelen afgesloten met een CSI5* rubriek. In deze 1m50 rubriek kwamen er 42 ruiters aan de start. Deze 42 combinaties streden vandaag niet enkel voor de overwinning, er waren ook kostbare punten voor de Longines ranking te sprokkelen. De ruiters kregen een pittig basisparcours voorgeschoteld waar niet enkel de hindernissen maar ook de toegestane tijd voor sommige combinaties een struikelblok bleek. Vijf combinaties slaagden er weliswaar in om alle balken in de lepels te laten maar kregen één of twee strafpunten voor tijd achter hun naam. Uiteindelijk slaagden er dertien in om een foutloze basisronde te springen, binnen de toegestane tijd. Een barrage met dertien moest dus uitsluitsel bieden.

Snelle resultaten

1. Lars Kersten - Hallilea (v. VDL Zirocco Blue)

2. Pieter Devos - Claire Z (v. Clearway)

3. Willem Greve - Grandorado TN NOP


Het publiek van Mechelen hoopte uiteraard op een Belgische overwinning en met zes Belgen in de barrage, kreeg het publiek alvast waar voor zijn geld. De eerste ruiter die in de barrage mocht aantreden, was meteen één van die Belgen. Thibeau Spits wist wat hem te doen stond: een snelle foutloze ronde springen. Die snelle ronde lukte hem in het zadel van King van Essene (v. Calido I) in ieder geval: 37,07 seconden werd de referentie voor de combinaties die nog na hem moesten komen. Helaas tikte de 12-jarige hengst ook twee balken uit de lepels wat resulteerde in acht strafpunten.

Jos Verlooy was de tweede ruiter die de piste betrad. Hij rekende op zijn vertrouwde Igor (v. Emerald) om in 36,85 seconden een foutloze ronde te springen. Een pijlsnelle tijd waarmee hij de druk op de concurrentie stevig wist op te drijven. De Duitser Hans-Dieter Dreher was als volgende aan zet. Hij was met Cous Cous (v. Cachas) aardig op weg om de tijd van Verlooy nog te verbeteren maar een balk op de laatste hindernis gooide roet in het eten. Hun tijd was weliswaar sneller (36,67 seconden), wat meteen duidelijk maakte dat de tijd van Verlooy wel degelijk te kloppen was.

Erica Swartz was als één van de twee amazones in de barrage als volgende aan de beurt. In het zadel van Madonna (v. Flamenco de Semilly) liet zij wel alle balken in de lepels en stopte de chrono na 37,84 seconden, wat haar de tweede plaats in het voorlopige klassement opleverde. Przemyslaw Knopacki was de volgende ruiter om zijn kans te wagen. In het zadel van de KWPN-er Home-Run kon hij dit keer geen homerun scoren. Het duo kreeg één springfout achter hun naam in een tijd van 36,53 seconden, opnieuw sneller dan Verlooy.

Willem Greve kon als eerste van twee Nederlanders doorstoten naar de barrage. Hij ging meteen pijlsnel uit de startblokken en deed waar vooralsnog niemand in geslaagd was: sneller rijden dan Verlooy én daarbij het hout onaangeroerd laten. In het zadel van Grandorado TN NOP (v. Eldorado vd Zeshoek) deed hij ruim een seconde beter dan Verlooy, waardoor hij de leiding van de Belg overnam. 35,82 seconden werd de nieuwe referentietijd. 

Na Greve was het tijd aan de tweede amazone om haar kans te wagen. Georgia Tame reed Curiano van Maarle Z (v. Canabis Z) als een speer doorheen het parcours maar haar tijd van 36,43 seconden bleek uiteindelijk net niet voldoende om Greve van de eerste plaats te stoten. 

Pieter Devos probeerde als volgende alsnog een Belgische overwinning veilig te stellen. Hij haalde met Claire Z (v. Clearway) alles uit de kast en deed wat onmogelijk leek te zijn: de tijd van Greve nog scherper stellen. Het duo noteerde een foutloze ronde achter hun naam in 35,67 seconden. Lars Kersten was de laatste Nederlander die de 'oranje eer' nog kon verdedigen en dat deed hij met glans! Hij reed Hallilea (v. VDL Zirocco Blue) foutloos doorheen het parcours en stopte de chrono na 35,31 seconden. Een nieuwe te kloppen tijd, een nieuwe leider.

Het publiek was voor spektakel naar de Nekkerhal afgezakt vanavond en dat kregen ze vast en zeker. Met een Nederlander aan de leiding wilde Niels Bruynseels niets aan het toeval overlaten. Hij zette in het zadel van Matador (v. Emerald) alles op alles om alsnog een Belgische overwinning te verzekeren maar hij tikte tijdens die opdracht één balk uit de lepels. 

Met nog twee Belgen op de startlijst was Gilles Thomas de volgende om zijn kans te wagen. Zijn 11-jarige BWP merrie Luna van het Dennehof (v. Prince van de Wolfsakker) slaagde er echter ook niet in om de nul te behouden waardoor alle Belgische hoop op de schouders van Nicola Philippaerts kwam. 

Philippaerts wilde duidelijk niets aan het toeval overlaten en stelde alles in het werk om alsnog een Belgische overwinning te verzekeren. In het zadel van Luna van't Ruytershof Z (v. Levisto Z) sprong hij foutloos maar was hij niet sneller dan Kersten. Zijn tijd van 36,28 seconden leverde hem de vierde plaats op. 


Klik hier voor de resultaten