Darragh Kenny: "Marcus Ehning en Steve Guerdat zijn mijn grote voorbeelden"

Darragh Kenny: "Marcus Ehning en Steve Guerdat zijn mijn grote voorbeelden"

Darragh Kenny, de huidige nummer zes van de wereld, zit net als de rest van de wereld aan huis gekluisterd. Hij won recent nog de CSI3* Grand Prix van Wellington en schreef ook onder andere de CSI5* Grand Prix van Knokke en die van Londen op zijn naam in 2019. “Voorlopig focussen we ons op oefeningen die ervoor zorgen dat de paarden soepel blijven”, aldus de Ier.

“Deze periode is natuurlijk voor niemand leuk maar we maken er het beste van”, aldus Kenny. “Voorlopig focussen we op oefeningen die ervoor zorgen dat de paarden soepel blijven. Hoog springen doe we niet maar ik spring de paarden wel regelmatig om er zeker van te zijn dat ze hun ritme niet verliezen. We houden dan ook al onze paarden aan het werk, als het wedstrijdseizoen dan eenmaal terug van start mag gaan, zijn ze klaar. Ik focus vooral op oefeningen die de paarden soepel houden zoals bijvoorbeeld cavaletti en zijgangen. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat mijn paarden makkelijk schakelen. Ik probeer dus vaak te verlengen en te verkorten zodat ze onmiddellijk op mijn been reageren. Het is natuurlijk ook voor mij moeilijk om gemotiveerd te blijven tijdens deze periode maar als ik het even niet meer zie zitten, probeer ik naar de toekomst te kijken. Ik weet dat ik ook in de toekomst op een goed team van paarden zal kunnen rekenen en daar trek ik mij nu aan op”.

“Of ik altijd ruiter wilde worden? Ik ben in ieder geval al beginnen rijden toen ik 2-3 jaar oud was en op mijn tiende reed ik mijn eerste wedstrijd. Ik heb geluk gehad dat ik zo een goede begeleiding heb gehad en daarnaast kon ik ook altijd op een goed team van paarden rekenen. Dat met de wil om het te maken, heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Mijn familie is voor mijn carrière ook altijd erg belangrijk geweest. Zij stonden achter mij en hebben we altijd gesteund. Zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest. Wat ik anders gedaan zou hebben? Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in investeringen en het bankwezen, dus ik denk dat ik mij dan daarop toegelegd zou hebben”, aldus Kenny. “De twee ruiters waar ik zelf het meest naar opkijk, zijn Marcus Ehning en Steve Guerdat. Ze zijn naast ruiter ook echt twee ‘paardenmannen’ en dat vind ik ook erg belangrijk. Zo proberen we in onze stal ook geen ‘favoriete paarden’ te hebben. Ze worden allemaal als favoriet behandeld. Naast Ehning en Guerdat zijn er uiteraard nog verschillende topruiters en we kunnen allemaal ook nog iets van elkaar leren. Dat maakt onze sport ook zo mooi”.

“De mooiste overwinning van mijn carrière? Ik vond het super om vorig jaar met het Ierse team de team finale in Barcelona te winnen, dat staat zeker hoog op mijn lijstje. Daarnaast was het ook geweldig om de Aga Kahn in Dublin te winnen. Als sinds mijn jeugd droomde ik ervan om deze wedstrijd eens te winnen dus het was ongelooflijk dat dit ook echt gelukt is. Ik vind het dan ook erg jammer dat deze wedstrijd dit jaar niet doorgaan was de CSI van Dublin is samen met de wedstrijden van Aken en Genève mijn favoriet!”.

Bron: Q&A Instagram