Equnews jaaroverzicht: "Kampioenschapsmaand augustus"

Equnews jaaroverzicht: "Kampioenschapsmaand augustus"

De Belgische ruitersport kan alleen maar über fier terugblikken op de maand augustus... kampioenen koorts woekerde tijdens het WK in Herning!

Het begin van de maand augustus stond vol in het teken van de Wereldruiterspelen in Herning. De dressuurruiters mochten hier de competitie starten, waarbij het Deense team voor een schitterende thuisoverwinning zorgde en zo team NL en regerend kampioen Duitsland achter zich liet. Het goud van de Para Dressuur team competitie ging dan weer wel naar Nederland, voor Denemarken en team USA.

In het springkamp kwamen twee mindere berichtgevingen, met Ben Maher die omwille van fitheid problemen genoodzaakt was om zonder de Olympisch kampioen Explosion W af te zakken naar Denemarken, en ook Darragh Kenny moest zijn VDL Cartello terugtrekken wegens een veterinair probleem. 

Het Zweedse team gaf de concurrentie in Herning geen enkele kans, en sprong naar ongenaakbaar goud tijdens de Nations Cup finale. Team NL volgde als tweede op het podium, voor het Britse team. Ook individueel liet Zweden geen marge. De niet te bediscussiëren nieuwe nummer één werd Henrik von Eckermann op de Belgisch gefokte King Edward! De Belgische Jérôme Guery stuurde zijn Quel Homme de Hus naar zilver, gevolgd door Maikel van der Vleuten en Beauville Z als bronzen finalisten.

De Zweedse wereldkampioen klom eerder die maand al voor het eerst naar de de kop van de Longines Ranking list, een positie die hij sindsdien niet meer van zich lief afnemen.

Ook het Europees Kampioenschap voor Ponies vond deze maand plaats. In het Poolse Strzegom behaalde Ierland teamgoud in zowel de jumping als eventing, en scoorden de Duitse amazones in de dressuur. Daarnaast werd in Traverse City het FEI North American Youth Championships for Jumping (NAYC) verreden, waar Zayna Rizvi de Young Riders finale won.

Nog meer sport was er met de CSIO5* Dublin Horse Show waar Ierland op eigen bodem de Nations Cup won, de LGCT van Londen, de LGCT van Valkenswaard, en de CSI5* van Brussel. 

Verder zagen we deze maand nog Pieter Devos' 17-jarige Apart van het springtoneel verdwijnen, nadat zijn officiële pensioen door de stal van Devos werd aangekondigd.