Peter Weinberg over de League Of Nations: "We plannen dit te gebruiken om onze training af te stemmen op weg naar Parijs"

Peter Weinberg over de League Of Nations: "We plannen dit te gebruiken om onze training af te stemmen op weg naar Parijs"

Met het begin van het inaugurale seizoen van de Longines League of Nations™ in februari, zullen we de komende weken nader ingaan op de 10 landen die zich hebben gekwalificeerd om als eerste de nieuwe trofee op te tillen tijdens de finale in Barcelona.

Vandaag bekijken we België...

Als eerdere winnaars van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final in Barcelona (ESP) in 2022, belooft België een opwindende en ervaren toevoeging te zijn aan deze competitie, waar de besten van de besten elkaar zullen ontmoeten in vier wedstrijden.

De Longines League of Nations™ serie van 2024 markeert een revolutionair hoofdstuk in het internationale springen, waarbij innovatie wordt gebracht door de zeer succesvolle FEI Jumping Nations Cup™ serie uit te breiden. Als deelnemer aan dit baanbrekende evenement omarmt België de uitdaging en toont het aanpassingsvermogen en een onvermoeibare toewijding aan competitiviteit in de voortdurend veranderende wereld van de paardensport, zoals benadrukt door Silke Hamerlinck, Hoofd Communicatie van de Belgische Ruitersportfederatie: "Het vooruitzicht van de top 10 landen die strijden in vier competities [plus de finale] belooft topsport, en we zijn vereerd om als land deel uit te maken van dit evenement."

Springen heeft een fervente aanhang in België, dat een van de oorspronkelijke 8 landen was die de FEI oprichtten in 1921. De diepgewortelde paardentraditie en passie voor de sport dragen bij aan een talentenpool die op het wereldtoneel heeft uitgeblonken. Onder leiding van Chef d’equipe Peter Weinberg, nationale coach sinds 2017, zal het team worden geselecteerd en voorbereid op excellentie terwijl het hele land hen ondersteunt.

Recente internationale successen van België bevestigen hun reputatie als een krachtpatser in het springen. Van de Olympische Spelen van Tokio 2020, waar ze het teambrons veroverden, tot de overwinning in de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final in 2022 die hun dominantie als drievoudig Nations Cup Final-kampioen bevestigde - een prestatie die ze hopen te herhalen.

We spreken met Chef d’equipe Peter Weinberg over wat de serie voor hen belooft dit jaar:

België heeft een sterke paardensporttraditie; hoe ziet u de Longines League of Nations™ als een kans om de benadering van België ten opzichte van de paardensport te tonen en uw reputatie te versterken?

"De Longines League of Nations™ biedt competitie op het hoogste niveau, wat ons als gekwalificeerden de kans geeft om ons top team te selecteren en te laten concurreren met de andere beste teams ter wereld die hoog genoteerd staan. Dit biedt een geweldige kans om onszelf met hen te meten en te streven naar topresultaten, niet alleen in de League, maar we plannen dit te gebruiken om onze training af te stemmen op weg naar de Olympische Spelen in Parijs. Daarnaast geloven we dat deze opwindende serie een goede reclame is voor niet alleen het Belgische springen, maar de sport wereldwijd."

De Longines League of Nations™ is een elite platform voor topsporters. Hoe plant u dit moment te benutten om de volgende generatie Belgisch talent in de paardensport te inspireren en ondersteunen?

"Voor niet alleen elke ruiter, maar ook elke eigenaar, is het hebben van een paard dat voor je land uitkomt in een FEI Nations Cup het grootste doel waar ze allemaal naar streven. We hebben een duidelijk traject, beginnend met 3*, vervolgens naar 4*, en - uiteindelijk - piekend op de Longines League of Nations™ als het hoogste niveau vóór internationale kampioenschappen. Hoogwaardige prestaties maken het pad duidelijker voor degenen die eraan beginnen, en geeft hen haalbare doelen om naar te streven. We hopen ook dat door zo veel mogelijk te communiceren over de Longines League of Nations™, via alle mogelijke kanalen, we een zo breed mogelijk publiek kunnen bereiken."

Kunt u enig advies of woorden van aanmoediging delen voor jonge ruiters die ernaar streven hun land te vertegenwoordigen in internationale paardensportevenementen zoals deze?

"Ik geloof niet dat we geld of woorden nodig hebben om onze jonge Belgische ruiters aan te moedigen om op nationaal niveau te rijden - ze zijn allemaal zeer enthousiast! Er is een sterk progressieve route die begint bij 3*, door langzaam en grondig te trainen zullen ze het hoogste niveau bereiken om voor hun land te strijden. Het doel moet altijd in zicht blijven: altijd goed vertegenwoordigen!"

Terwijl het Belgische Jumping Team zich voorbereidt op de Longines League of Nations™ serie van 2024, hangt opwinding in de lucht. Gewapend met een erfenis van triomfen en de steun van een natie, staat Team België klaar om excellentie na te streven, en een andere overwinning te behalen.


Bron: FEI (door Georgie Roberts)