1.100ste overwinning voor Erwin Wulteputte

1.100ste overwinning voor Erwin Wulteputte
Afgelopen weekend behaalde de 29-jarige Erwin Wulteputte uit Drongen zijn 1.100 ste overwinning op een wedstrijd. Een reden te meer vond Equnews om met Erwin terug te blikken op zijn prestaties van de voorbije jaren.

Wat weet je nog van jouw eerste overwinning?

Mijn eerste overwinning behaalde ik in augustus 1997 met mijn eerste pony Fury in Ouwegem bij de toenmalige hrzv, dat staat voor Hippische rijvereniging Zuid Vlaanderen. Ik was toen in April (Pasen) beginnen rijden en de eerste weken werd ik verschillende keren uitgesloten op jumping met mijn onervaren pony. Beide zo groen als gras geraakten we eindelijk rond, het duurde wel 2 maanden voor de 1ste foutloze rit er kwam. Na 4 maanden kon ik mijn 1ste overwinning op ideale tijd behalen. Grappige was (nadien op terug kijkend) dat er op die jumping een probleem was met de bekers, deze waren niet op tijd geleverd. Ik kan u garanderen, ik had maanden uitgekeken naar een beker dat ik toch wel ontgoocheld was om die niet meteen in ontvangst te kunnen nemen. Pas na 3 weken kwam hij in mijn bezit, ik mocht als een van de eerste uit enkele bekers kiezen die ze hadden meegebracht. Ik nam een grote zwarte met gouden stippen erop, het heeft jaren geduurd voor ik nog zo een mooie beker kon winnen. Na een jaar op jumping gaan had ik toch wel zo'n 16 overwinningen behaald op ideale tijd. Toen kwamen de andere pony’s erbij en na 2 jaar reed ik met een volle vrachtwagen van 5 pony’s de wedstrijden af.

Welke overwinning was de mooiste?

Het is niet eenvoudig om er 1 specifieke overwinning uit te kiezen, de 4 belangrijkste zijn toch wel het winnen van de Derby van Deinze in 2011, hetzelfde jaar een overwinning tijdens de editie van Jump for life en een overwinning in manege Heikant tijdens de winterwerking. Toen won ik er een proef van 267 paarden die meer dan 7 uur duurde! En dan is er nog de battle of the clubs vorig jaar op het Flanders Horse Event in Beervelde samen met mijn neefjes als mascotte ruiters, en overige teamleden Ruben De Coene en Steven Lippens. Als ik dan toch 1 overwinning moet uitkiezen, dan gaat mijn voorkeur naar die laatste. Die 3 dagen hadden alles: met een team er naar toe leven en het beleven van die dagen, perfect door de selectie voor de halve finale geraakt, in de halve op de rand van de uitschakeling gestaan en in de finale toch nog kunnen zege vieren! Deze overwinning steekt me er toch wel bovenuit.

29 jaar en al zoveel overwinningen - hoe kom je daar aan?

Die zijn er natuurlijk gekomen door veel wedstrijden te rijden. Al van bij de pony’s op vrijdagavond na school de vrachtwagen in richting oefenjumping in Aalst en Aalter, op zaterdag opnieuw ergens anders op jumping en op zondag weer ergens van start! Soms wel tot 120 jumping dagen per jaar of 680 parcours dat ik reed tijdens mijn pony jaren. De jaren die daar op volgen was het de beurt om met de paarden van de ene wedstrijd naar de andere te rijden. Mijn grootste succesjaar was 2004 toen ik 91 overwinningen behaalde waarvan 54 in het zomerseizoen en 37 tijdens winterwedstrijden.

Ben je van 's morgens tot 's avonds laat bezig met de paarden?

Ik ben van beroep vrachtwagen chauffeur bij afvalgroep Shanks waar ik in sta voor de containertransport. Ik mag er niet klagen, als er jumping is en ik wil er verlof voor nemen, dan komt dat in orde! We kennen elkaar en weten wat we aan elkaar hebben. Beetje geven en nemen zoals het hoort! Mijn job daar kan ik perfect combineren met mijn paarden.

Welke pony's / paarden verzamelden er de meeste overwinningen?

In mijn pony jaren behaalde ik over het algemeen met al mijn pony’s evenveel successen, al staken mijn pony's Fury en Piccaso er wel bovenuit en waren dat eigenlijk mijn jokers. Bij de paarden is het Eerstje die er bovenuit steekt! Zij is misschien wel de reden waarom ik toch al vrij succesvol kon zijn. Met 692 overwinningen is ze in voetbaltermen de topschutter die ik heb. Voor de reeksen een tikkeltje hoger kan ik regelmatig beroep doen op mijn hengst Leeuw van vlaanderen waar ik eveneens ook zelf mee fok om af en toe eens een graantje mee te pikken. Maar al bij al denk ik wel dat ik vrij tevreden mag zijn over een stal paarden te beschikken die van nature uit snel en voorzichtig zijn. De inbreng van mijn hengst Leeuw van vlaanderen brengt sowieso wat extra vermogen en paarden met goed hoofd mee. Een aantal producten liepen op regionale wedstrijden al mooie resultaten bijeen en ik denk dat het laatste daarvan nog niet gezien is. Maar dat wijst de tijd wel uit.

Heb je nog tijd voor andere dingen in het leven dan?
Als je van vrijdag tot zondag jaren aan een stuk van wedstrijd naar wedstrijd gaat, dan kom je na verloop van tijd enkel nog maar op jumping. Zo ben ik de laatste jaren weinig tot zelfs niet uit geweest. Want na een weekend van 18 parcours is het kaarsje zo goed als uit bij mij. Gelukkig heb ik mijn familie nog waar ik veel aan heb, zoals mijn zussen Carolien en Marlies en mijn vader die ervoor gezorgd heeft dat dit allemaal mogelijk was.