Belgisch team voor League of Nations Abu Dhabi mikt op ervaring met Vermeir, Wathelet, Vereecke en Saïd

Belgisch team voor League of Nations Abu Dhabi mikt op ervaring met Vermeir, Wathelet, Vereecke en Saïd

Terwijl de opwinding toeneemt naar een hoogtepunt in afwachting van de start van de gloednieuwe Longines League of Nations™ Series, hebben de top-10 gerangschikte landen ter wereld hun teams bevestigd voor de historische eerste etappe die over iets meer dan twee weken zal plaatsvinden in Abu Dhabi (VAE) op 11 februari 2024.



De nieuwe Longines League of Nations™ serie combineert de tradities van het verleden met de opwinding van de moderne sport in een vierdelige superreeks die plaatsvindt over drie continenten. Na Abu Dhabi verplaatst de actie zich naar Ocala (VS) in maart en vervolgens naar St Gallen (ZWI) en Rotterdam (NED) in juni, voordat ze eindigt met de grote finale in Barcelona (ESP) in oktober, waar de beste acht teams strijden om de inauguratietitel.

De openingsronde belooft een krachtige strijd tussen kampioenen te worden.

België zal worden vertegenwoordigd door de ervaren kant van de bronzen medaillewinnaar van het Olympische team van Tokio, Gregory Wathelet, Koen Vereecke, Abdel Saïd en Wilm Vermeir. 

Loting

Team Ierland krijgt het beste van de loting omdat ze als het nummer één gerangschikte land ter wereld, gebaseerd op punten behaald door hun top zes atleten, inclusief één U25-atleet, als laatste de arena betreden wanneer de actie begint in Abu Dhabi, waar de gastheren, die niet strijden voor kwalificatie voor de Finale, als eersten zullen gaan.

Vervolgens, in volgorde van de teamrangschikking, zal Brazilië als tweede de ring betreden, gevolgd door Zweden, België, Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en de VS, voordat de eerste Ierse ruiter eindelijk aan de beurt is.

Sterrenensemble

De openingsronde heeft een sterrenensemble aangetrokken, met de regerende Olympische kampioenen uit Zweden die de fantastische viertal Henrik von Eckermann, Wilma Hellström, Peder Fredricson en Rolf-Göran Bengtsson uitsturen, die waarschijnlijk degenen zijn om te verslaan.

De Zweden zijn al lange tijd een geduchte tegenstander, met het behalen van teamgoud op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio 2020 in 2021, op het FEI Wereldkampioenschap in 2022 en opnieuw op het Europees Kampioenschap in 2023.

Team Brazilië is ook in goede vorm, nadat ze een kwalificatieplek voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 hadden veroverd op de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final 2023 afgelopen oktober, en teambrons op de Pan-Amerikaanse Spelen 2023 in Chili enkele weken later. Voormalig Portugees teamlid Luciana Diniz keerde terug om onder de Braziliaanse vlag te rijden tijdens de Barcelona Final van vorig jaar, en zij zal in Abu Dhabi aan de start verschijnen naast Marlon Zanotelli, Yuri Mansur en Luiz Felipe de Azevedo Filho.

Ervaren

Het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigd worden door Skye Higgin, Joseph Stockdale en Donald en Jack Whitaker, terwijl Duitsland, winnaars van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ titel van 2023, dubbele Olympische bronzen medaillewinnaar en voormalig Europees en Wereldbeker kampioen Christian Ahlmann, Jörne Sprehe en de Europees team zilveren medaillewinnaars van 2021, David Will en Christian Kukuk, opstellen. Het Ierse team zal bestaan uit Michael Pender, Richard Howley, Mark McAuley en Denis Lynch.

Voor Nederland zullen Kim Emmen, Loewie Joppen en Leopold van Asten worden ondersteund door Wereld goud en Olympisch zilveren medaillewinnaar Jur Vrieling, terwijl Janika Sprunger en Barbara Schnieper zich zullen aansluiten bij Europees team goud medaillewinnaar van 2021 Elian Baumann en tweevoudig Olympiër Pius Schwizer in het Zwitserse team terwijl Frankrijk Olympische en Europese kampioenen Kevin Staut en Roger Yves Bost, Olivier Robert en Olivier Perreau naar voren schuift.

Team VS zal Alise Oken, Callie Schott, Hannah Selleck en Aaron Vale bevatten, en de gastheren hopen op een goed resultaat van hun selectie die bestaat uit Abdullah Mohd Al Marri, Omar Abdul Aziz Al Marzooqi, Abdullah Humaid Al Muhairi en Ali Hamad Al Kirbi.


Met €700.000 aan prijzengeld per kwalificatiewedstrijd en €1.600.000 bij de Finale, samen met een reeks extra bonusbetalingen en natuurlijk de eer en het prestige die gepaard gaan met het behalen van de allereerste Longines League of Nations™ titel, staat er veel op het spel.



Bron: Persbericht FEI (Louise Parkes)