Belgische ruiters klaar voor revanche in 2e ronde Longines League of Nations in Ocala

Belgische ruiters klaar voor revanche in 2e ronde Longines League of Nations in Ocala

Een schitterende cast van atleten, waaronder acht van de top tien en vijftien van de top twintig ruiters in de laatste wereldranglijst, zal aan de start verschijnen voor de tweede ronde van de eerste editie van de Longines League of Nations™ in Ocala, VS, over iets meer dan twee weken.

Met de Olympische Spelen van Parijs 2024 steeds dichterbij, belooft deze etappe een serieuze test te worden voor de paard-en-ruiter combinaties die strijden voor selectie. En de kwaliteit van het deelnemersveld, gevuld met Olympische, Wereld- en Regionale kampioenen, belooft een spectaculaire dag vol sport.

Ondertussen zullen de bronzen medaillewinnaars van de Olympische Spelen van Tokyo 2020 uit België vastbesloten zijn om beter te presteren dan de laatste plaats. Belemmerd door eliminatie van hun team padvinder, eindigden ze met 16 strafpunten in de eerste ronde in Abu Dhabi, net als de Fransen die echter snellere gecombineerde tijden hadden om België naar de onderkant van het scorebord te duwen. Chef d’Equipe Peter Weinberg heeft Niels Bruynseels, Pieter Devos en Nicola Philippaerts opgeroepen om zich bij Gregory Wathelet te voegen in Ocala, terwijl ze proberen om deze keer succesvoller de uitdaging aan te gaan.

De top 10 gerangschikte landen ter wereld nemen deel aan deze gloednieuwe vierdelige serie, die zal eindigen met de Longines League of Nations™ 2024 Finale in Barcelona, Spanje, begin oktober, en Duitsland nam de vroege voorsprong door de maximale 100 punten te claimen voor hun overwinning in de eerste etappe in Abu Dhabi (VAE) vorige maand.

Chef d’Equipe, Otto Becker, stuurt twee leden van dat winnende team, Christian Kukuk en David Will, dit keer vergezeld door Andre Thieme, de individuele Europese gouden medaillewinnaar en team zilveren medaillewinnaar van 2021, samen met de zeer goed presterende Richard Vogel, die samen met United Touch S de CSI5* Grand Prix in het nabijgelegen Wellington, Florida, tien dagen geleden won. Team Duitsland hoopt dit keer opnieuw de overwinning te behalen en zou moeilijk te verslaan kunnen zijn.

Echter, Team Ierland stond bij aanvang van de serie op de eerste plaats, gebaseerd op punten die werden verzameld door hun top zes atleten inclusief één U25 atleet vóór het begin van de serie, en werden net op het nippertje verslagen in de laatste fasen in Abu Dhabi toen de regel van drie ruiters voor de tweede ronde in werking trad. Het maakte een cruciaal verschil, waarbij elke fout zeer kostbaar bleek te zijn.

De Ieren zijn in de wolken na hun indrukwekkende overwinning in de Nations Cup in Wellington afgelopen zondag en Michael Blake heeft twee leden van dat winnende team geselecteerd, Olympisch bronzen medaillewinnaar Cian O'Connor en wereld nummer 16, Darragh Kenny. Deze twee worden vergezeld door Bertram Allen en wereld nummer 14 Daniel Coyle, die een spoor heeft achtergelaten in het Longines FEI Jumping World Cup™ circuit. De Ieren laten zich nooit graag verslaan, en alle vier de ruiters zullen erop gebrand zijn indruk te maken met Parijs nadrukkelijk in hun gedachten.

Zweden eindigde als derde in Abu Dhabi, en wereld nummer één Henrik von Eckermann, die een van de slechts vier dubbel-nul ronden die dag produceerde, zal opnieuw deelnemen, net als vier keer Olympiër en 2017 Europese kampioen Peder Fredricson. Amanda Landeblad, die met For Killy derde werd in de King George V Gold Cup in Hickstead (GBR) afgelopen zomer en vijfde werd in de laatste kwalificatiewedstrijd van de Longines FEI Jumping World Cup™ Western European League op eigen bodem in Göteborg (SWE) tien dagen geleden, voegt zich dit keer bij het team samen met jonge-paarden specialist Petronella Andersson.

Er zijn ook twee veranderingen in het Braziliaanse team, Yuri Mansur en Marlon Zanotelli worden dit keer vergezeld door 2004 Olympisch kampioen en drievoudig FEI Wereldbeker™ winnaar Rodrigo Pessoa en dubbel-Olympiër Cassio Rivetti.

De Zwitsers sturen hun zwaargewichten uit. Wereld nummer drie en regerend Europees kampioen Steve Guerdat, die individueel Olympisch goud en drie FEI Wereldbeker™ overwinningen op zijn naam heeft staan, en wereld nummer zes en voormalig Europees en Wereldbeker kampioen Martin Fuchs zullen worden ondersteund door Janika Sprunger, die in de eerste etappe in Abu Dhabi opnieuw zo'n kostbare dubbel-nul prestatie leverde. Gestuurd door de zeer ervaren dubbel-Olympiër Pius Schwizer, zal het viertal van Peter van der Waaij vastbesloten zijn om deze keer hoger te eindigen dan de vijfde plaats.

De Amerikaanse Chef d’Equipe, Robert Ridland, stuurt ook een zwaargewicht team naar deze etappe op eigen bodem. Laura Kraut, McLain Ward en Kent Farrington hebben talloze Olympische medailles verzameld gedurende hun spectaculaire carrières, en Aaron Vale, die de afgelopen maand een sensationele vorm heeft laten zien in Ocala en die indrukwekkend was in Abu Dhabi, maakt de selectie van het thuisland compleet. Ze zullen zich geen illusies maken over wat er van hen verwacht wordt over twee weken.

Ook de Britten stapelen de kansen op, met regerend Olympisch kampioen en wereld nummer twee Ben Maher in actie, samen met wereld nummer 13 en Tokyo Olympiër Harry Charles. Het team van Di Lampard zal ook Tim Gredley en Jessica Mendoza bevatten in een poging om een zevende plaats te verbeteren in de eerste etappe.

Jur Vrieling is het enige overgebleven lid van het Nederlandse team dat aantrad in de eerste etappe terwijl Jos Lansink zijn zwaargewichten Harrie Smolders, Willem Greve en Maikel van der Vleuten inbrengt. Nederland slaagde er niet in om bij de top acht teams te komen die doorgaan naar de tweede ronde in Abu Dhabi. Ze zullen dat zeker willen rechtzetten deze keer.

Ook het Franse team miste de tweede ronde, maar Henk Nooren heeft opnieuw zijn vertrouwen gesteld in Olivier Perreau, Olivier Robert en Kevin Staut, terwijl Simon Delestre ook opgeroepen wordt voor de Amerikaanse etappe. Vier maanden voor de Olympische Spelen op eigen bodem zullen ze zeker hopen op een beter resultaat wanneer ze de Atlantische Oceaan oversteken. 


Bron: FEI