Pieter Devos' Claire Z met sportief pensioen. "Paarden zijn in onze sport het allerbelangrijkste, Claire verdient zo'n afscheid!"

Pieter Devos' Claire Z met sportief pensioen. "Paarden zijn in onze sport het allerbelangrijkste, Claire verdient zo'n afscheid!"

Pieter Devos' kondigde tijdens Jumping Mechelen het sportief pensioen aan van Claire Z. De vijftienjarige merrie van Clearway heeft meer dan dienst bewezen onder Devos en behaalde meerdere topoverwinning in de hoogste tak van de sport.  "Claire je hebt me heel wat mooie momenten geleverd... Ik wil ook iedereen bedanken die Claire Z verzekerde voor de sport! Paarden zijn in onze sport het allerbelangrijkste, Claire verdient zo'n afscheid!"

In 2019, na het winnen van de LGCT Grand Prix van Miami zei Devos het volgende: "Claire Z sprong iets te enthousiast vandaag, ze springt de laatste weken echt fantastisch. Ze is nu 11 jaar oud maar is bezit heel wat energie. Ik ben zeker dat ze nog veel van zich zal laten horen. Claire zal me nog verder brengen in de toekomst."

En gelijk had hij! De door PGMBH Hammes gefokte Zangersheide merrie liep maar liefst over tachtig shows op 1.60m niveau en verzamelde daarbij net geen 800.000 euro aan prijzengeld. Het duo bereikte over twintig keer het hoogste schavot samen. Op hun palmares staat onder andere een tweede plaats op de Wereldbeker in Mechelen vorig jaar (2022). Onder hun strafste prestaties behoren een zilveren én bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio.

“Jij gaf speciaal een andere betekenis. Bloed, zweet en tranen maar jij leerde me geduld te hebben. Vanaf het moment dat je ons vertrouwde, deden we meer dan ik ooit durfde dromen.”

“Overwinningen op Nations Cups, Kampioenschappen en zelfs goud op het Europees Kampioenschap! Toen het meest aan je getwijfeld werd, stond je op en gaf je ons de Olympische medaille.”