Zo hou je de vacht van je paard gezond én glanzend

Zo hou je de vacht van je paard gezond én glanzend

Er gaat niets boven een mooie en glanzende vacht van een paard. Een stralende vacht is een zeker teken van een gezonde huid én een gezond paard. Maar het vergt wel wat werk van de paardeneigenaar om de huid te stimuleren en de glans te behouden. 


Soms zie je paarden de arena betreden met een glanzende vacht vol met wat "bloesems" lijken te zijn ofwel "dapples" in het Engels. Het is een patroon van ronde haarpunten die in de vacht verschijnen, en meestal "bloeien" wanneer een paard tussen een winter- of lentevacht in zit. Ze komen het meest voor bij grijze paarden, maar kunnen ook bij paarden met andere vachtkleuren voorkomen. De aanwezigheid van "dapples" is genetisch bepaald volgens Kentucky Equine Research, maar goede verzorgingsgewoonten en een uitgebalanceerd dieet kunnen seizoensgebonden dappling bij elk paard bevorderen. 

Eten om te glanzen

Het behouden van een goed uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot positieve verbeteringen in de vacht van je paard. Het dieet van een paard begint met ruwvoer, en paardeneigenaren moeten hun paarden de beste kwaliteit ruwvoer geven die beschikbaar is voor hun paarden. Specifiek eiwit en aminozuren zoals lysine en methionine helpen de glans van de vacht te verbeteren, naast omega vetzuren. Mineralen zoals zink en koper dragen ook bij aan een gezonde vacht en vachtkleur. De meeste commerciële voeders zijn verrijkt, wat betekent dat ze geselecteerde additieven zoals sporenelementen bevatten om een evenwichtige voeding te bieden (dat wil zeggen, het bevat de juiste niveaus van voedingsstoffen en vereist niet noodzakelijkerwijs extra voeders of mineralen). 

Maar zoals met alles, kan te veel van het goede andere problemen veroorzaken voor je paard, dus het is belangrijk om niet te veel eiwitrijk voer of hooi te geven of te veel omega's toe te voegen, wat kan leiden tot jeuk en andere problemen. Als je hulp nodig hebt of vragen hebt over het bepalen van een uitgebalanceerd dieet voor je paard, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. 

Verzorging voor gezondheid

Naast de juiste voeding is verzorging de sleutel tot het creëren en behouden van een gezonde vacht het hele jaar door. Krachtig en frequent borstelen van de vacht helpt de haargroei te stimuleren en onzuiverheden te verwijderen, waardoor de juiste omgeving voor haargroei wordt gecreëerd. Het helpt om afwerend te zijn tegen omgevingsfactoren, van insecten en allergieën tot regen en sneeuw, die kunnen leiden tot schimmel en bacteriële groei op de vacht.

Net als voedingssupplementen die een glanzende vacht beloven, zijn er ook zonder recept verkrijgbare lokale producten, van sprays en shampoos/conditioners, die beloven de vacht van een paard te verbeteren. Nogmaals, een gesprek met je dierenarts kan helpen bij het elimineren van onnodige producten om te proberen. Een goede vuistregel is om bij de basis te blijven. Met een goede poetsbeurt en een gezond dieet kom je al een heel eind! 


Bron: Heels Down  

Photo by Philippe Oursel on Unsplash