Boete en vier jaar schorsing na positieve test op doping gebruik.

Boete en vier jaar schorsing na positieve test op doping gebruik.
De springruiter Paulo Sergio Mato Santana Filho uit El Salvador is door het FEI voor 4 jaar geschorst. Hij kreeg deze sanctie opgelegd na schuldig te zijn bevonden aan het gebruiken van verboden middelen.

Op de vijfsterren competitie van Spruce Meadows in Calgary vorig jaar juni teste de ruiter positief op de twee substanties Boldenone en Metabolite. Beide substanties komen voor op de anti-dopingslijst van het FEI. Boldenone is ook wel bekend als Parenabol en wordt gebruikt als anabole steroïde medicatie. Het middel kan zowel op mensen als op paarden worden toegepast.

Het FEI kwam daarop met het oordeel dat de ruiter schuldig is bevonden op het gebruik van verboden middelen. Het overschrijden van deze regel houdt voor Filho in dat hij voor 4 jaar geschorst wordt, wat in theorie neerkomt op een schorsing tot 10 juli 2022. Naast zijn schorsing moet hij ook een boete betalen van 4000 Zwitserse Franken. Dit bedrag komt neer op zo een 3500 euro. Daarnaast moet hij nog een bijdrage van 5000 CHF leveren om de kosten van het onderzoek te dekken.

De ruiter of Hippische Federatie van El Salvador kan tot 21 dagen na vonnis bezwaar maken.

Lees hier het volledige vonnis