Anthony Wellens: 'We zijn naar huis gekomen in het belang van onze paarden'

Anthony Wellens: 'We zijn naar huis gekomen in het belang van onze paarden'

Anthony Wellens was één van de Belgen die aan de start kwamen op de wedstrijd in Valencia, waar de rhino-uitbraak plaatsvond. Hij besloot huiswaarts te keren en doet nu zijn kant van het verhaal. 

'Eerst en vooral zou ik graag iedereen duidelijk willen maken dat wij naar huis vertrokken zijn in het belang van onze paarden en er absoluut alles aan doen om verdere verspreiding tegen te gaan', begint Wellens. 'Er doen geruchten de ronde dat ik hier al met paarden zou hebben deelgenomen aan andere wedstrijden en dat 2 paarden van mij in de kliniek staan. Dat is niet waar.' 

Afgelopen zondag werd de Grote Prijs verreden in Valencia, waar Anthony aan de start kwam. Voor hem werd pas echt duidelijk hoe ernstig de situatie was toen hij bij het betreden van de piste een papier moest ondertekenen waarop stond dat je de piste betrad op eigen risico. Verder werd er door de organisatie geen uitleg op het formulier gegeven. 

Iets later werd deze GP stilgelegd in overleg met de FEI. Vanaf dan is er een chaos ontstaan van mensen die zo snel mogelijk wilden vertrekken om hun paarden in veiligheid te brengen.

'Na overleg met onze dierenarts thuis hebben we besloten om de jumping in Valencia te verlaten. We waren er beide over akkoord dat het niet gezond was om met de paarden die nog niet ziek waren te blijven staan tussen de paarden die er veel slechter aan toe waren. Onze paarden zijn bij thuiskomst onmiddellijk in quarantaine geplaatst, daarbovenop wordt de temperatuur drie maal per dag gemeten. Hier thuis staan ze met minder stress in buitenstallen met veel verluchting wat hen ten goede komt. Er is één persoon aanwezig die zich ontfermt over de paarden die uit Valencia terugkwamen. Verder komt niemand met ze in contact', gaat Anthony verder. 

'Oorspronkelijk had één paard koorts, zonder enige andere symptomen. Na thuiskomst hebben al onze paarden koorts gekregen gedurende twee dagen, daarna is deze afgenomen. Ondertussen zijn al onze paarden 5-6 dagen koortsvrij.'

Verder hoopt Anthony dat de situatie snel weer de betere kant op gaat. Verder zegt hij dat het nu belangrijk is om de paarden zoveel mogelijk in hun eigen bubbel te houden en zeker niet op verplaatsing te gaan. Kom je toch in contact met besmette paarden? Ontsmet dan alles zo goed mogelijk.