Van weide naar de stal ... zorg voor voldoende ondersteuning van je paard!

Van weide naar de stal ... zorg voor voldoende ondersteuning van je paard!

De herfst is in het land, toch is er nog voldoende genot van een mooie nazomer. Terwijl de meeste paarden nog lekker buiten staan te grazen is het 's nachts al beduidend kouder en bevat het gras minder voedingswaarde dan enkele weken terug. De stalperiode komt eraan. Niet alleen belangrijk je paard hierop voor te bereiden, maar ook belangrijk je paard zijn voeding hierop af te stemmen... Result Equine Supplements weet raad!

Tijdens het weideseizoen bestaat het dieet van veel paarden grotendeels uit vers gras, afhankelijk van hoeveel tijd ze op de wei doorbrengen. Echter, wanneer ze op stal worden gezet, verschuift hun voeding voornamelijk naar droog voer, zoals hooi, stro en krachtvoer. Aangezien het gras in de wei doorgaans minder voedzaam is, is het verstandig om je paard geleidelijk aan meer droogvoer te laten wennen voordat het stalperiode begint. Je kunt dit doen door gedurende 3-4 weken vóór de overgang naar stal dagelijks de hoeveelheid hooi (of ander gedroogd ruwvoer) op de wei geleidelijk te verhogen.

Als je paard normaal gesproken meer dan 2 kg krachtvoer per dag krijgt, maar tijdens de weideperiode minder heeft ontvangen, is het belangrijk om het krachtvoer langzaam weer op te bouwen in kleine porties tot de normale dagelijkse hoeveelheid. Op deze manier voorkom je spijsverteringsproblemen die kunnen ontstaan door een plotselinge toename van krachtvoer in de eerste weken wanneer je paard weer meer op stal staat. Het is echter de moeite waard op te merken dat de meeste paarden prima kunnen functioneren met weinig tot geen krachtvoer.

Wel moet er voldoende vitaminen en mineralen zijn. Door een ietwat beperktere bewegingsruimte is het ook belangrijk de spierontwikkeling tijdens de rustperiodes te ondersteunen. Voor de spieren is vitamine E een belangrijk product. De Liquid Vita E, heeft twee natuurlijke bronnen die elkaar versterken.

Verder moet de immuniteit geoptimaliseerd! Met het wisselvallig weer dient de weerstand van je paard een opkikker te krijgen. De R-Immunity helpt daarbij.Om het paard terug naar zijn normale niveau te krijgen bevat dit supplement uiteraard een aantal vitaminen (Vitamine A, vitamine E, vitamine D, vitamine C,…). Daarnaast bevat het ook een aantal plantenextracten die een gekende werking hebben om de weerstand te verhogen, denk maar aan rode zonnehoed (Echinacea purpurea), maar daarnaast ook bijvoorbeeld paardenbloem (taraxacum officinale).

Meer info: Resultequine.be