Studie toont aan wanneer het te kou is om te trainen met je paard!

Studie toont aan wanneer het te kou is om te trainen met je paard!

De afgelopen dagen zijn de temperaturen alvast wat dichter bij de 0°C gezakt. Toch blijven we graag verder paardrijden, maar wanneer is het nu te koud om te rijden? Een onderzoek uit Oklahoma toont aan dat paarden dik tegen de koude kunnen, maar er wel een limiet is.

De lucht die een paard inademt moet een lange weg afleggen, daardoor warmt deze ook op en is de kans op long beschadiging relatief laag. Het onderzoek uit Oklahoma testte paarden bij trainingen rond en onder het vriespunt. Het aantal cytokines werden geteld. Dit aantal representeert immers  het immuunsysteem van de paarden. 

Bij temperaturen van -5°C bleek een toename van cytokines, dit toont een mogelijke beschadiging van de longen aan. Bovendien bleek dat niet alleen de longen bij -5°C afzien. Ook het hart moet harder werken. De hartslag en bloeddruk neemt toe, om ervoor te zorgen dat zijn lichaam warm genoeg blijft.

Toch trainen in de kou? Houd dan deze tips in je achterhoofd…

1. Belangrijk  is je paard in  beweging te houden. Beweging zorgt dat spieren en  gewrichten soepel blijven. Ook al is het te kou om te rijden, je paard kan ook op de weide ontspannen bewegen.

2. Pas je training aan aan de temperatuur. Bij extreme koude, ga je rustiger trainen.

3. Pas voeding én water aan op de buitentemperatuur. Je paard heeft in de winter meer behoefte aan calorierijk voer en lekker veel hooi. Zorg ook voor voldoende water.