Vooruitblik naar de Nationale Finale van de SBB competitie

Vooruitblik naar de Nationale Finale van de SBB competitie
Nu zondag organiseert LRV Nieuwenrode in samenwerking met het nationaal LRV-Bestuur en het provinciaal bestuur van LRV Brabant,  de Nationale Finale van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden. Het zijn enkel de beste paarden uit de SBB-Competitie voor Jonge Paarden, die in Nieuwenrode aan de start zullen staan. De eerste selectiewedstrijden begonnen half april in LRV Antwerpen, om van daaruit alle andere LRV-provincies aan te doen.

Op dit kampioenschap spelen vier-, vijf- en zesjarige dressuur- en springpaarden de hoofdrol. Er wordt gesprongen op drie springterreinen en er liggen acht dressuurpistes klaar.

Dressuurpaarden

Tussen de dressuurhekjes, wordt de aanleg en het talent van de jonge dressuurpaarden beoordeeld op basis van een aan de leeftijd van de paarden aangepaste dressuurproef. Smaken en kleuren verschillen, dat is ook bij de jurering van dressuurpaarden zo.

Kara Bosman van LRV Moerzeke werd in 2014 nationaal kampioen bij de vierjarigen in de open reeks met Katharina (v. Florestan).  Kara is professioneel dressuuramazone, ze heeft verschillende jonge paarden onder het zadel en is één van de geselecteerden voor aanstaande zondag. Ze weet perfect waaraan een jong dressuurpaard moet voldoen: "Een goed paard?  Dat is iets heel persoonlijk en voor elke ruiter of amazone anders. Ik word blij van een paard dat wil sluiten en op het achterbeen wil lopen, ongeacht de bouw en/of de fysieke aanleg. Als een paard zijn fysieke ‘beperkingen’ mentaal wil overwinnen, dan ben je al een heel eind. In de eerste plaats probeer ik op wedstrijd uit te komen met paarden met correcte basisgangen."

Springpaarden

De springpaarden, springen twee parcoursen. Bij de vierjarigen blijft het daarbij. Daar worden de winnaars op basis van stijl en aanleg aangeduid. Voor de jurering zorgt een BWP-jury. "We kijken vooral naar de natuurlijke aanleg van de paarden. Techniek, vermogen, galop en werkwilligheid, zijn de belangrijkste parameters die ons cijfer zullen bepalen." Verduidelijkt BWP-medewerkster Inge Meurrens.

Voor de vijf- zesjarige springpaarden en is er ook een eventuele barrage voorzien, die de nationale kampioen zal aanwijzen.In 2014 won Lennert Korsten van LRV Lommel met Ilusie “Q” “FVD (v. Quite Capitol, vm: Concorde) de barrage bij zesjarige springpaarden. Deze schimmelmerrie sprong recent nog mee in het Belgisch Kampioenschap van de zevenjarigen in Lummen met haar nieuwe amazone Claudine Van Duffel.
Timing

De eerste paarden komen de springpiste binnen om 8.30u. De barrages van de vijf- en zesjarige springpaarden  en de overkampingen van de dressuurpaarden,  zullen rond 17u plaatsvinden. De prijsuitreikingen volgen omstreeks 17.45

Via deze link kan je alle deelnemers raadplegen.

Voor het volledige programma:

































Springwedstrijden Dressuurwedstrijden
A-TERREIN B-TERREIN C-TERREIN  
 08.30u – 12.40u :Eerste omloop 5-jarigen   08.30u – 11.25u :Eerste omloop 6-jarigen  08.30u – 12.50u :Eerste omloop 4-jarigen  Vanaf 09.00u : voormiddagVanaf 13.00u : namiddag Ring 1 : 6-jarigen LRVRing 2 : 6-jarigen OPEN

 

Ring 3 : 5-jarigen LRV

Ring 4 : 5-jarigen LRV

Ring 5 : 5-jarigen OPEN

 

Ring 6 : 4-jarigen LRV

Ring 7 : 4-jarigen LRV

Ring 8 : 4-jarigen OPEN
 13.10 u – 16.05 u :Tweede omloop 6-jarigen   11.55u – 16.05u :Tweede omloop 5-jarigen  13.10u – 17.30u :Tweede omloop 4-jarigen 
Omstreeks 17u :Barrage 6-jarigen Omstreeks 16u45 :Barrage 5-jarigen   Ring 1 :OVERKAMPING 5-JARIGEN LRV17.10u : Winnaar ring 317.19u : Winnaar ring 4 

OVERKAMPING 4-JARIGEN LRV

17.30u : Winnaar ring 6

17.38u : Winnaar ring 7
OMSTREEKS  17.50u : PRIJSUITREIKING SPRING- EN DRESSUURWEDSTRIJDEN OP HET A-TERREIN