[UPDATE] Paardentrainer ook door Hof van Beroep veroordeeld in aanrandingszaak minderjarige amazone!

[UPDATE] Paardentrainer ook door Hof van Beroep veroordeeld in aanrandingszaak minderjarige amazone!

Op vier maart 2023 werd de Belgische handelaar en instructeur, F.M. door de correctionele rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Dit nadat de rechtbank van Hasselt de feiten bewezen acht dat F.M. in 2019 een toen 16-jarige amazone verkrachtte. Het Hof van Beroep oordeelt echter dat er een aanpassing van de straf dient te gebeuren en herleid deze naar 18 maanden gevangenisstraf. Specifiek is F.M. schuldig bevonden aan aanranding van de eerbaarheid gepleegd op een persoon van minderjarige leeftijd.

De toen 29-jarige lesgever leerde zijn 16-jarige leerlinge in 2018 kennen in een manege in Beringen. Het tienermeisje droomde van een internationale paardrijcarrière en bouwde een vertrouwensband op met haar trainer. Toen het paard van het slachtoffer minder goed begon te presteren, zou de man toegeslagen hebben en misbruik hebben gemaakt van de emoties van de amazone.

Het Hof van Beroep te Antwerpen heeft het dossier in behandeling genomen. In haar arrest schrijft het Hof van Beroep dat "In het licht van de voorgaande elementen de beklaagde voor de bewezenverklaarde feiten van de tenlastelegging veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf van 18 maanden. De beklaagde zou zich vergrepen hebben aan een minderjarige, thans is niet geheel duidelijk of bewezen dat dit zonder wederzijdse toestemming was.

Verder, gelet op de aard en de ernst van de bewezen feiten, acht het hof het gepast om tevens gedurende een termijn van 5 jaar de beklaagde te ontzetten uit de rechten.


Zelf te maken met grensoverschrijdend gedrag?

  • De Hulplijn 1712: Ervaren hulpverleners staan je bij, geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.
  • Meldpunt grensoverschrijdend gedrag Paardensport Vlaanderen Klik hier
  • Awel (www.awel.be): Kinderen en jongeren kunnen Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur (op woensdag en zaterdag vanaf 14u), of chatten tussen 18 uur tot 22 uur (behalve op zon- en feestdagen). Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen. Je kan Awel altijd anoniem bereiken!
  • Nupraatikerover: Voor kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker van maandag tot en met donderdag van 19u tot 22u (op woensdag al vanaf 14u).
  • Tele-Onthaal (www.tele-onthaal.be): Naast bovenstaande kanalen kan je ook altijd terecht op het nummer 106,  24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond (en woensdag- en zondagnamiddag) via chat.


*RECHTZETTING. In het origineel bericht werd verwezen naar een verkrachtingszaak. Echter is de beklaagde vrijgesproken van verkrachting. Hij werd  schuldig verklaard aan feiten van aanranding van de eerbaarheid dit zonder geweld of bedreiging.