Open brief van Mike Hazebroek: "We hebben al verschillende ideeën uitgewerkt om onze wedstrijden Corona-proof te maken"

Open brief van Mike Hazebroek: "We hebben al verschillende ideeën uitgewerkt om onze wedstrijden Corona-proof te maken"

Het komt (hopelijk) dichterbij, de heropstart van het wedstrijdseizoen. Maar hoe zal dat concreet te werk gaan? We gaan ten rade bij verschillende ruiters en vragen hen visie. Hoe zouden zij de wedstrijden plannen deze zomer? Hoe zien ze een heropstart? In deze kettingbrief proberen we de goede elementen te verzamelen om zo samen een concreet voorstel uit te werken.... Vorige week gaf Equteam ruiter Jean-Christophe De Grande al zijn visie op de opstart van het wedstrijdseizoen, hij gaf de fakkel door aan Mike Hazebroek van het Azelhof die vandaag zijn visie met ons deelt.

"Ik kan mij deels vinden in de visie van Jean-Christophe de Grande maar als eigenaar en organisator van Azelhof heb ik toch enkele opmerkingen. Alles zal afhangen van de maatregelen die zullen opgelegd worden voor de sportwedstrijden. Paardensport Vlaanderen zal erop moeten hameren, bij de overheid en de crisiscel, dat jumpings zonder publiek perfect mogelijk zijn. Daarnaast moeten de organisatoren bij hun burgemeester benadrukken dat de wedstrijden achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden.

Ik zou in de eerste fase enkel de ruiters en grooms toelaten. De bar en het restaurant blijven uiteraard gesloten zolang de maatregelen gelden. Het belangrijkste is dat de ruiters en paarden weer kunnen springen! Eten en drinken kan aan de vrachtwagen.

Een mogelijkheid is om een Livestream te voorzien zodat eigenaars, familie en supporters van thuis uit kunnen volgen. Ik ben ook van plan om in de inrijpiste personeel te voorzien om de hindernissen van hoogte te zetten voor alle deelnemers. Op deze manier hoeft niemand anders het hindernismateriaal aan te raken en wordt er rekening gehouden met social distancing.We zouden in de paddock mondmaskers kunnen dragen maar ik denk dat dit met warm weer onhoudbaar is in de piste. Als tweede oplossing kunnen we ook de andere pistes als paddock gebruiken. Hierdoor kunnen we een maximum van 10 ruiters per paddock aanhouden en zo de afstand bewaren. Op de parking en rond de buitenpistes kan iedereen wel gemakkelijk afstand houden van elkaar. Ik merk dit nu al met de trainingen, iedereen lijkt “vies” te zijn van elkaar. Er wordt goed afstand gehouden. Handjes geven en kussen zoals we normaal doen, is verleden tijd.

Wedstrijden met 200 paarden is zowel op nationaal als regionaal niveau niet rendabel. Ik zou voorstellen om 100-150 ruiters per wedstrijddag toe te laten. Het probleem is in deze corona-tijd, niet het aantal paarden of inschrijvingen maar wel het aantal mensen die aanwezig zijn zodat we de social distancing kunnen garanderen. Ik ben van plan om de eerste weken de traditionele trainingjumpings te organiseren. In de week voor de profs en jonge paarden, in het weekend voor de niet professionele ruiters. Bij de trainingjumpings is het wel mogelijk om bijvoorbeeld maximum 200 paarden toe te laten. Voor de trainingen zijn de onkosten veel minder en zijn de opbrengsten integraal voor de organisator. Bij regionale en nationale wedstrijden ontvangt de organisator enkel het pisterecht en zijn de onkosten veel groter. Wanneer de wedstrijden mogen doorgaan met een beperkt aantal deelnemers zal Paardensport Vlaanderen de organisatoren moeten ondersteunen.

Ik denk wanneer de wedstrijden weer mogen doorgaan, het voorstel van Jean-Christophe de Grande ideaal is. In de week de Gold wedstrijden voor de profruiters met een GP 1.45-1.50m die meetelt als kwalificatie voor het BK Senioren, in het weekend de Silver en regionale wedstrijden.

Het voorstel voor de cyclus vind ik ook zeer goed, vijf wedstrijden op goede accommodaties die meetellen als kwalificatie voor het BK.

De intentie om het BK jeugd te verzetten naar Lanaken vind ik zeer jammer. Het Jeugdfestival met het BK op het Azelhof is jaarlijks een groot succes waar onze jeugdruiters enorm naar uitkijken. Het zou teleurstellend zijn mochten we in deze moeilijke tijden dit mooi evenement ook nog verliezen…

Ik hoop dat vanaf 1 september de internationale 2* wedstrijden weer mogen, maar dat is nog koffiedik kijken.Wat mij enorm veel zorgen baart is dat er in de winter een tweede ‘lockdown’ zou komen. Een goed indoorseizoen is zeer belangrijk om een complex als Azelhof draaiende te houden.

Tijdens de ‘lockdown’ hebben we niet stilgezeten in ons ‘kot’.We hebben de indoorpiste nog vijf meter verbreed en wordt 450 vierkante meter groter. Niels Bruynseels was zeer enthousiast, “Hier kunnen we wereldbeker rijden!” zei hij. We zijn ook de inkomhal, de gangen en toiletten aan het renoveren. Investeren in deze tijd is niet eenvoudig maar nu het Azelhof verplicht gesloten moet blijven is het wel een uitgelezen kans.

We hopen dat de paardensport weer snel mag aanvangen, het zal een verademing zijn voor heel de paardenwereld! Volgende week hoor ik graag de visie van Maurice van Roosbroeck (ruiter), Victor Theeuwes (organisator) of Laurent Pabiszak (groom Niels Bruynseels)

Met sportieve groeten,

Mike Hazebroek

Azelhof"