Open brief van Jean-Christophe de Grande: "Deze zomer zullen we de ruiters zoveel mogelijk moeten spreiden (op de agenda)..."

Open brief van Jean-Christophe de Grande: "Deze zomer zullen we de ruiters zoveel mogelijk moeten spreiden (op de agenda)..."

Het komt (hopelijk) dichterbij, de heropstart van het wedstrijdseizoen. Maar hoe zal dat concreet te werk gaan? We gaan ten rade bij verschillende ruiters en vragen hen visie. Hoe zouden zij de wedstrijden plannen deze zomer? Hoe zien ze een heropstart? In deze kettingbrief proberen we de goede elementen te verzamelen om zo samen een concreet voorstel uit te werken....

"Ik denk dat het duidelijk is dat de focus deze zomer op de nationale sport zal liggen," begint Jean-Christophe de Grande. "Ik zou daarom voorstellen dat alle Silver en Gold rubrieken gecombineerd worden en het systeem van wedstrijden wordt aangepast."

"Ik zou voorstellen dat nationale parcoursen steeds gereden worden met maximaal 200 paarden per dag. Wedstrijden starten op dinsdag en/of woensdag focussen zich op de 1.20, 1.30 en 1.40m  rubrieken. Op donderdag op vrijdag kan eventueel zelf tot een maximum van 1.45m/1.50m gesprongen worden. Heel wat professionele combinaties willen langzaam opnieuw opbouwen, maar ook het (internationaal) niveau behouden. Daarom zou een hogere rubriek per week of elke twee weken wel nuttig zijn. Zo kan elke combinatie testen of ze klaar zijn."

"Op zaterdag en zondag komen de lagere rubrieken aan bod. Zo kunnen de niet-professionele ruiters het weekend gebruiken om opnieuw het wedstrijd ritme op te bouwen. De professionele ruiters kunnen de zaterdag en zondag dan eventueel benutten om hun jonge paarden te trainen..."

Wat met de cyclus en BK

"Jullie (Equnews) hebben al enkele denkpistes gegeven die wel als muziek in de oren klinken. Het aantal cycluswedstrijden zou ik inderdaad beperken tot 5 à 6 manches. Ook wat het kampioenschap betreft ga ik akkoord met jullie recent voorstel om dit in Lanaken te organiseren gelijktijdig met het BK senioren en jeugd."

"Sowieso zou ik dit jaar Gesves even overslaan en focussen op accommodaties met meerdere pistes."

"Eerder gaf ik al aan om toch regelmatig in de 'aangepaste' format een 1.45m/1.50m rubriek te organiseren. Deze zou ik als kwalificatie voor het BK senioren laten tellen. Dit zal dan een eerlijke selectie zijn. Immers zal er hoogstwaarschijnlijk toch geen internationale punten gesprokkeld worden voordien."

Wat met catering en publiek?

"De wedstrijden zullen - zeker deze zomer - de keuze moeten maken of ze de sport willen steunen. Ik besef dat organisatoren het verschil kunnen maken met verbruik van voeding en drank. Een oplossing kan hierbij een soort afhaal systeem zijn waarbij gecontroleerd wordt op de afstand in eventuele wachtrijen. Ook wat betreft publiek zal daarop moeten toegezien worden..."

Ik hoor graag als volgt de mening van Michel Vanderhasselt, Mike Hazebroek of Niels Bruynseels