Nederlands onderzoek toont aan dat paardenweides grote biodiversiteit kunnen huizen

Nederlands onderzoek toont aan dat paardenweides grote biodiversiteit kunnen huizen

In een tijd van toenemende ecologische crises en verlies van biodiversiteit is er een dringende behoefte aan natuurlijke oplossingen. Paardenbedrijven beslaan een aanzienlijk deel van het Europese landelijke en peri-urbane landschap en bieden veel potentieel voor het integreren van ecosysteemdiensten, zoals het opnemen van kleine landschapselementen. Het doel van dit onderzoek was om de aanwezigheid en kwaliteit van landschapselementen te onderzoeken om te bepalen hoe de paardensector kan bijdragen aan de agro-ecologische transitie.

Burgerwetenschapsbenadering

Met behulp van een burgerwetenschapsbenadering rapporteerden 87 commerciële en 420 particuliere paardeneigenaren het type, de frequentie en de geometrische dimensie van landschapselementen en aanvullende biodiversiteitsverhogende kenmerken. Een hiërarchische multivariate regressie werd gebruikt om te bepalen hoe paardeneigenschappen de variatie in het Percentage Eigendomsdekking (PEC) van landschapselementen verklaren.

Belangrijkste bevindingen

De analyse onthulde dat commerciële bedrijven, hoewel groter, een lagere PEC hadden in vergelijking met particuliere bedrijven. Toch toonden beide soorten bedrijven potentieel, waarbij particuliere bedrijven significant hogere dekking van landschapselementen vertoonden. Opmerkelijk genoeg beïnvloedden variabelen zoals de grootte van het erf, het aantal landschapselementen, bomenrijen, boomgaarden, wilde heggen en bloemenstroken significant de PEC.

Implicaties voor biodiversiteitsbehoud

Deze bevindingen benadrukken het onbenutte potentieel van paardenweides in het bevorderen van biodiversiteit, wat suggereert dat de paardensector een cruciale rol zou kunnen spelen in de agro-ecologische transitie. Het integreren van landschapselementen op paardenbedrijven kan niet alleen de biodiversiteit bevorderen, maar ook helpen bij het behoud van ecosysteemdiensten en het verbeteren van de veerkracht van landelijke en peri-urbane gebieden tegen de effecten van klimaatverandering.

Conclusie

Dit onderzoek toont aan dat de paardensector aanzienlijk potentieel heeft om bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit en het herstel van ecosystemen door landschapselementen te integreren. Het is essentieel dat beleidsmakers, paardeneigenaren en landbouwdeskundigen samenwerken om strategieën te ontwikkelen die het gebruik van landschapselementen op paardenbedrijven aanmoedigen en ondersteunen. Door biodiversiteitsbevorderende maatregelen te integreren in paardenbedrijven kunnen we niet alleen de natuurlijke omgeving verbeteren, maar ook de duurzaamheid van de paardensector bevorderen.

Volledig onderzoek