Minister Demir viseert opnieuw paardensport in debat gebruik landbouwgrond ...

Minister Demir viseert opnieuw paardensport in debat gebruik landbouwgrond ...

De landbouw ligt onder druk. Boeren raken het met het nieuwe stikstofdecreet niet eens met de politiek. Maar ook de hippische sector komt in nauwe schoenen door de nieuwe (Europese) wetgeving. In een recent voorstel wil CD&V een ban leggen op de privatisering van landbouwgrond. In eerste instantie door publieke organisaties zoals natuurpunt niet langer toe te staan landbouwgrond te kopen met belastingsgelden en dan een functiewijziging te laten uitvoeren. Ondertussen reageert minister van omgeving, Zuhal Demir in het debat. "We moeten vermijden dat natuur en landbouw vijanden worden!" vertelt mevrouw de minister. "Niet alleen natuur maar ook mensen die tuinen willen vergroten en de paardensport privatiseren de landbouwgronden!"

Meteen zet mevrouw de minister de aanval in op de hippische sector. Volgens minister Demir is 12 procent van het agrarisch gebied herbestemd door verpaarding en privé projecten. "We moeten de discussie voeren met objectieve cijfers. Want 12 procent verpaarding en herbesteming door lokale overheden is een schril contrast met de 1,8 procent grond die onder het natuurbeheerplan vallen."

Maar klopt de uitspraak van minister Demir? Volgens De Landgenoten brengt de Vlaamse overheid niet systematisch in kaart wie er landbouwgrond bezit. Het valt dus moeilijk te achterhalen hoeveel landbouwgrond in bezit is van privépersonen dan wel van ondernemingen en hoeveel landbouwgrond in bezit is van boeren dan wel van landbouwvennootschappen. Verder licht het laatste rapport van het departement Landbouw toe, dat  Vlaanderen 619.806 hectare benutte landbouwgrond telt. 215.901 hectare is weiden. Maar die weiden zijn dus niet alleen voor paarden, maar ook ander vee alsook dienstdoende gewassen!

Bovendien licht minister Demir niet toe hoeveel van de vermoedelijke 12% 'verpaarding' daadwerkelijk buiten de landbouwbestemming valt. Immers is een fokker eveneens een landbouwer. De minister reageert dus met veel dubbelzinnigheid en valt een economische sector (voorlopig) ongegrond aan. 

Om dit verder te doorgronden gaat De Paarden Gazet in gesprek met verschillende actoren en ook minister Demir. Die laatste is ondertussen ook uitgenodigd voor de hippische talkshow Jump-Off, al wordt het afwachten of dit in de agenda van mevrouw de minister past!