McLain Ward looft Beezie Madden bij opname in WIHS Hall of Fame

McLain Ward looft Beezie Madden bij opname in WIHS Hall of Fame

De Amerikaanse springamazone Beezie Madden mag haar intrede maken in een tweede Hall of Fame. Nadat Madden begin dit jaar al was opgenomen in de Show Jumping Hall of Fame, verzilverde ze nu ook een plaats in deze van de Washington International Horse Show. Ter ere hiervan vertelde McLain Ward in een interview aan FEI.TV wat de amazone voor de internationale sport en voor zijn eigen carrière heeft betekend. 

Beezie Madden's opname in deze Halls of Fame en McLain Ward's lofrede aan de amazone is alles behalve zonder rede. In haar binnenkort 59 jarig bestaan sprokkelde Madden een aanzienlijk palmares bij elkaar. Zo won ze goud, zilver en brons voor de Verenigde Staten op maar liefst vier Olympische Spelen, won ze twee keer de Wereldbeker, was ze de eerste vrouw die meer dan één miljoen dollar prijzengeld bij elkaar sprong, en daarbovenop was ze ook de eerste Amerikaanse ruiter die doordrong tot de top drie van de FEI wereldranglijst.

In september van dit jaar werd bij de amazone een tumor vastgesteld die haar evenwichtsgevoel aantastte. Hoewel de tumor niet levensbedreigend is, beperkte Madden zich sindsdien enkel nog tot (internationale) wedstrijden op Amerikaanse bodem. 

Lofrede van McLain Ward

McLain Ward, die ongeveer achttien jaar samen met Beezie de kern van het Amerikaanse springteam vormde, vertelde in een interview met FEI.TV hoe dankbaar hij de amazone is. "Er waren zeker momenten waarop ik dacht 'Wauw, moest ik het niet tegen haar hebben moeten opnemen, dan had ik een hele hoop meer kunnen winnen', maar in werkelijkheid maakten we elkaar enkel beter", aldus Ward. "We pushten elkaar naar een hoger niveau, en die 'rivaliteit' heeft een grote impact gehad op hoe onze carrières uiteindelijk uitdraaiden."

"Ook al kwamen we van een verschillende achtergrond, we hadden wel dezelfde filosofie ingeprent: rijden voor ons land, successen behalen en onze vlag vertegenwoordigen was het belangrijkste in de sport en in het leven. Daarnaast was de liefde voor onze dieren ook primair, en probeerden we beide een goede ambassadeur voor de sport te zijn", ging Ward verder. "Het is een enorme leegte om Beezie niet meer in het team te hebben voor de rest van mijn internationale carrière, maar ik ben haar enorm dankbaar voor de momenten die we samen hebben kunnen delen, en voor wat Beezie heeft toegevoegd aan de sport en aan mijn persoonlijke prestaties."

Bron: Facebook