Hoe kan je je paarden tegen wolven beschermen? Enkele tips!

Hoe kan je je paarden tegen wolven beschermen? Enkele tips!

De laatste weken bereiken steeds meer berichten over wolven die dieren aanvallen of zelfs doodbijten onze redactie. Dit weekend beet een wolf nog enkele schapen door in Duffel (BE) en jaagde hij achter veulens. Maar wat kan je doen om je paarden tegen wolven te beschermen? Enkele tips! 

"Het is nog niet helemaal zeker dat het effectief om een wolf gaat", aldus wolvenkenner Jan Loos. "Maar de beelden die zijn opgedoken, lijken dit wel te bevestigen. DNA-onderzoek zal moeten uitwijzen of het effectief om een wolf gaat". 

"Ik kan paarden- en andere vee-eigenaars aanraden om hun dieren zeker 's nachts binnen te zetten, buiten bereik van de wolf. Ik verwacht dat deze wolf slechts op doortocht is en dat hij verder zal trekken naar een andere streek aangezien Duffel geen goed leefgebied voor een wolf is. Hoe lang hij in deze gemeente zal blijven rondhangen, is niet duidelijk maar eigenaars kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen.". 

"Daarnaast kan ik ook aanraden om schrikdraad te plaatsen. Schrikdraad is de enige manier om schapen, geiten en ander vee te beschermen tegen wolven. Ze zijn dan ook meteen beschermd tegen loslopende honden".

Loos voegt nog toe: "Het zijn vooral geiten en schapen die slachtoffer worden van wolven, een volgroeid paard is eigenlijk te groot. Merries en veulens worden 's nachts wel best binnen gezet".