Gunstiger belastingtarief voor onze Belgische topatleten

Gunstiger belastingtarief voor onze Belgische topatleten

Belgische atleten zullen vanaf nu minder belastingen moeten betalen op de winstpremies die ze krijgen na topprestaties, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen. De atleten betaalden nog het normale tarief van 50% maar volgens de nieuwe regeling zullen ze nog maar 16,5% belasting moeten betalen met winstpremies tot 50.040 euro bruto. 

Na de Olympische Spelen ontstond er ophef rond het ontstaan van heffingen die Belgische sporters moesten betalen op het prijzengeld dat ze gewonnen hadden. Dit gold dus ook voor onze Olympische ruiters. In september kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) al aan dat hij een wettelijk kader ging opstellen voor de fiscale behandeling van premies en prijzengeld van Belgische topatleten. 

Gunstig fiscaal tarief invoeren 

Bij de vorige Olympische Spelen in Londen en Rio waren de Belgische atleten niet verplicht om belastingen te betalen op hun gewonnen premies. Maar op de Spelen in Tokio afgelopen zomer, werd die regeling overboord gegooid. Minister Van Peteghem wilde wel een wettelijk kader uitwerken om de atleten toch tegemoet te komen. 

De finale oplossing wordt een gunstig fiscaal tarief. Belgische atleten die zeer goede prestaties leveren voor ons land op de Olympische of Paralympische Spelen, maar ook op Europese of wereldkampioenschappen, zullen vanaf nu maar 16,5% belastingen moeten betalen op hun winstpremies, met 50.040 euro bruto. Voor deze Olympische Spelen zal het oude systeem nog gelden waarbij de atleten het normale tarief van 50% betalen. 

Wanneer een atleet een gouden medaille wint zal dat zo'n 50.000 euro opleveren (12.500 euro per atleet in teamsporten). Een zilveren medaille brengt zo'n 30.000 euro op brons een 20.000 euro. Met een achtste plaats kan men nog tot 5000 euro verdienen. Dit kan gefinancierd worden door de Nationale Loterij van ons land. 

Bron: vrt.be