Grootschalige fraude met oa. paarden bij manege in Arendonk: zaakvoerder gearresteerd

Grootschalige fraude met oa. paarden bij manege in Arendonk: zaakvoerder gearresteerd

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft op woensdag 1 juni een achttal huiszoekingen uitgevoerd op adressen in de provincies Antwerpen en Namen in een gerechtelijk onderzoek naar een grootschalige fraude met onder andere paarden, alsook met bedreigde diersoorten. Dat meldt het Antwerpse parket. Bij die grootschalige inval werden zes personen gearresteerd.

Zeker honderd man, waarvan speurders van de federale gerechtelijke politie en mensen van het FAVV, Natuur en Bos en het Agentschap Dierenwelzijn, vielen woensdagochtend binnen in de manege te Arendonk. Ze vielen daarnaast ook binnen op adressen in Berlaar, Duffel en Namen. De manege zou enkel een dekmantel zijn voor de echte activiteiten van de eigenaar. Hij zou vooral geld verdienen bij de verkoop en de slachting van de dieren, maar de eigenaar van de manege doet aan het ‘omkatten’ van paardenvlees. Dat betekent dat hij vlees aan een kleine prijs laat exporteren zodat het later wel in de voeding terecht kan komen.

Uit het verdere onderzoek komt aan het licht dat aan dieren, voornamelijk paarden, een nieuwe identiteit wordt gegeven om hen als slachtpaarden of als hobbypaard te kunnen verkopen. Op die manier wordt er een financieel voordeel uitgehaald, maar bestaat er mogelijk een risico voor de volksgezondheid en wordt geen rekening gehouden met het welzijn van de dieren. De verdachten handelen als een criminele organisatie die mogelijk ook internationaal vertakt is. Daarom zijn Europol en SEPRONA, een natuurbeschermingsdienst van de Spaanse Guarda Civil, ook betrokken.

Bij de huiszoekingen werden onder meer ook paardenpaspoorten, gezondheidscertificaten, verdovingsproducten, hormonale producten, negen voertuigen, cash geld en een wapen in beslag genomen. Er zijn contacten met FAVV en inspectiediensten voor de opvang van de aangetroffen paarden.

bron: HLN