Gilles Thomas: "De EEF series helpen jonge ruiters en paarden richting de top"

Gilles Thomas: "De EEF series helpen jonge ruiters en paarden richting de top"

Gilles Thomas is ongetwijfeld één van de rijzende sterren van België en op 25-jarige leeftijd heeft hij ons land al talloze keren vertegenwoordigd op het wereldtoneel en daarbij ook enkele opmerkelijke resultaten behaald. Zijn prestatie tijdens de eerste etappe van de Longines EEF Series in Gorla Minore aan boord van Puskas de Kalvarie - met een overtuigende nulrit in de eerste ronde en een ongelukkige balk in de tweede om België aan de derde plaats in de landenwedstrijd te helpen - was al even opvallend, vooral gezien de leeftijd van zijn compagnon.

De Belgische warmbloed van Stal Nieuwenhof is een zoon van Sea Coast Don't Touch Tiji Hero, uit Femke de Kalvarie - een For Pleasure-moeder, en duidelijk gefokt om te springen. Maar met zijn acht jaar overtreft hij nu al de verwachtingen die Gilles van het jonge paard had.

"Ik kreeg hem vorig jaar toen hij 7 jaar oud was, toen was ik nog weg op veel grote 5 sterren wedstrijden dus had ik niet veel tijd om hem te showen," zegt Gilles over hoe hij aan het paard kwam, "maar ik nam hem mee naar een paar jonge paarden klassen en dit jaar kwam hij naar de Sunshine Tour en hij sprong echt goed, dus ik dacht dat een CSIO*** Nations Cup goed voor hem zou zijn en hij ging echt goed."

Gezien het lage kilometrage van de ruin voor zijn leeftijd verrast hij Gilles met hoe hij omgaat met de imposante springparcoursen en de sfeer. "Hij is nog jong voor dit soort wedstrijden, maar hij voelt zich veel ouder dan acht. Hij is heel rijdbaar en heeft alle vermogen, hij is echt helemaal niet schrikachtig en alles is gemakkelijk, dus daarom heb ik de 3* met hem geprobeerd en hij voelde goed aan."

Gilles lichtte zijn beslissing toe om Puskas de Kalvarie, die het jongste paard in het veld op Gorla Minora bleek te zijn, uit te brengen en ook hoe de Longines EEF Series past in zijn plannen voor de rest van het jaar. "De Longines EEF Series is echt belangrijk, niet alleen voor de ontwikkeling van jonge paarden en ook jonge ruiters, maar ook voor hun teams. De wedstrijden zijn altijd op heel mooie locaties en, zoals in Gorla Minora, op een schitterende ondergrond met een goede sfeer. Daarom geven ruiters over het algemeen de voorkeur aan Nations Cups en Series als deze, vanwege de mogelijkheid om je minder ervaren paarden te ontwikkelen en het gevoel van teamgeest."

Ruiters moeten echter niet vergeten dat ze op zulke evenementen voor hun land strijden, wat meer gewicht in de schaal legt. "Het brengt altijd een beetje meer druk met zich mee om voor het team te rijden, maar dit soort wedstrijden stelt jongere ruiters in staat om daar langzaam en beheerst mee om te gaan, Daarom zijn ze zo belangrijk," zegt Gilles, "het stelt de teamchef ook in staat om je voorbereiding te zien en ze kunnen dan selecties maken voor ruiters om op te bouwen naar de grotere CSIO5*, dus het is een geweldige plek om te beginnen en teamklassen laten je anders rijden, ook al zijn de parcoursen hetzelfde. "

Gezien Puskas de Kalvarie's leeftijd en ontwikkeling blijft Gilles flexibel met zijn komende wedstrijdplannen, "het is goed om het een keer te doen voor de ervaring en ik denk dat het goed is voor zijn ontwikkeling. Misschien neem ik hem mee als we ons plaatsen voor de halve finale in Deauville als mijn teamgenoten het dit weekend goed doen in Peelbergen en een kwalificatie te pakken krijgen, maar dan zien we wel voor de finale in Warschau in september."




Bron: EEF