Geblesseerde paarden van Waregem Koerse aan de betere hand

Geblesseerde paarden van Waregem Koerse aan de betere hand
De Koninklijke Waregemse koersvereniging slaakt een zucht van opluchting. Tijdens de 170ste Waregem Koerse moest er één paard geëuthanaseerd worden en vier andere raakten gewond. Gelukkig zijn deze paarden nu aan de betere hand. De terreinverantwoordelijke Tom Ryckewaert " We besteden een heel jaar aandacht aan het terrein en voeren onderhoudswerken uit. De hagen krijgen extra aandacht en gevaarlijke oude of te dikke takken worden verwijderd. We plaatsen sneller nieuwe hagen zodat de takken minder dik en buigzamer zijn. We vullen alle putjes na elke ren zodat het parcours mooi egaal blijft liggen. We maken werk van extra camera's om alles nog meer in detail te kunnen bekijken."

“We onderhouden de renbaan een heel jaar door”, zegt terreinverantwoordelijke Tom Ryckewaert. “Oude, dikke takken worden verwijderd uit de hagen. En op de Koerse vullen we tussen elke ren de door paarden gemaakte putjes om het parcours zo perfect mogelijk te houden. We plaatsen ook sneller nieuwe hagen. Die zijn minder dik en buigen beter mee. Wat we nog doen? We willen extra camera’s, om tot in detail te zien hoe paarden lopen. Met statistische gegevens kunnen we beter beslissen wat er nog kan gebeuren.”



Porseleinen benen


Al sluit een perfecte renbaan geen ongevallen uit. “Volbloedpaarden hebben porseleinen benen”, zegt renbaancommentator Nicky De Frene. “Zelfs in vlakke galoprennen kan een paard uitzonderlijk vallen en een breuk oplopen.” De paarden die op Waregem Koerse gewond raakten, zijn aan de beterhand. Faucon Rouge (Prijs Jacques du Roy de Blicquy) was niet zwaargewond. Het ging om een kleine en succesvol gehechte huidwonde. Poligroom liep een blessure op aan de oppervlakkige buigpees rechts voor, tijdens de Grote Steeple. “Poligroom herstelt prima en loopt binnen enkele maanden wellicht weer op wedstrijden”, zegt trainer Patrice Quinton.




Afwachten


Tomcat De Kerser liep in de Grote Steeple een vrij courante blessure aan de oppervlakkige buigpees links voor op. “Hier is het afwachten. Maar als hij niet helemaal herstelt, krijgt hij een tweede carrière als recreatiepaard”, zegt Quinton. Storm of Swords liep in de hagenren Prijs Felix De Ruyck een scheurtje in een kniegewricht op. “Hij rust nu volop in zijn box. Afwachten hoe zijn verdere wedstrijdcarrière evolueert”, zegt trainer Sascha Smrczek. Nog een voorbeeld dat het kan: Vagabond du Doubs liep op Waregem Koerse in 2016 een kneuzing aan het linkerachterbeen op, maar won na lang rusten alweer een steeple chase, eind augustus 2017 in La Roche-Posay.



IJs


De Waregemse renbaan is de enige in Europa waar paarden vooraf gekeurd worden, en de enige waar hindernissen vooraf nog geoefend kunnen worden. Enkel sterk getrainde paarden nemen deel. Hun aantal wordt beperkt om ongevallen te voorkomen. Professor Frank Gasthuys, decaan Dierengeneeskunde in UGent, waakt. “Alle paarden worden voor Waregem Koerse, op maandag en dinsdag, aan een onderzoek onderworpen”, legt Gasthuys uit. “Zo voelen we met de hand of de pezen goed zijn. We beoordelen ook of er mankheid is in draf. Alle abnormaliteiten worden genoteerd. Onregelmatige paarden worden uitgesloten. Alles gebeurt in overleg met de dierenarts van Gaia. We verbergen niets. En wat de warmte betreft: we zetten grote blazers in die water vernevelen. We willen het aantal vernevelaars uitbreiden en een tankwagen met water en slangen aan de aankomst zetten. We kijken ook om ijs te gebruiken, om de pezen van paarden af te koelen.” Nog enkele cijfers: er zijn acht dierenartsen en drie paardenambulances op de Koerse.



Kleine haag


Het overlijden van het Franse paard Intimissimi, dat meeliep in de hordenren Felix De Ruyck, verdient nuance. Intimissimi viel aan de tweede hindernis. Een kleine haag, waarover nog nooit commotie was. “Intimissimi was top”, zegt haar verzorger en trainingsjockey Steven Pieters.


”Waarom ze toch viel? De deelnemers zaten dicht op elkaar, net na de start. Ik denk dat ze de haag te laat of slecht inschatte. Het parcours is dus niét gevaarlijk”, aldus Pieters. “Wie geschokt is over de euthanasie van Intimissimi, moet weten dat het herstel van breuken soms te zwaar is voor een paard”, vult Nicky De Frene aan. “Een paard kan niet in een rolstoel zitten. En we kunnen een paard ook niet vragen om op drie benen te lopen.”