François Mathy Jr: "Achter een goede ruiter moet een efficiënt team staan. Enkel talent is niet genoeg."

François Mathy Jr:  "Achter een goede ruiter moet een efficiënt team staan. Enkel talent is niet genoeg."

Met het begin van het nieuwe jaar komen de projecten en verplichtingen van de IJRC, die tijdens de jaarlijkse vergadering in Genève aan het begin van december in de schijnwerpers zijn gezet, in beeld. François Mathy Jr is benoemd tot president en volgt Kevin Staut op, die, na jarenlang betrokken te zijn geweest bij de club in een topfunctie, opnieuw in het bestuur is bevestigd. 

Het bestuur bestaat ook uit de veteranen Ludger Beerbaum, Rodrigo Pessoa, Steve Guerdat, Emilio Bicocchi en de nieuw gekozen Richard Vogel en Michael Duffy.

De NARG (North American Riders Group) heeft Tiffany Foster aangewezen als hun vertegenwoordiger in het nieuwe bestuur, samen met haar plaatsvervangers Kent Farrington en Lauren Hough. 

Waar zal de focus van de IJRC liggen in het Olympisch jaar?

"De topsport van de paardensport staat voor steeds grotere uitdagingen. Om er een paar te noemen, is er bijvoorbeeld de enorme stijging van de kosten voor ruiters en eigenaren. In samenwerking met de organisatoren en de FEI werken we aan een gestabiliseerde richtlijn. Andere hete hangijzers op de agenda zijn de oneerlijke gevolgen van positieve tests door besmet veevoer; het groeiende aantal nationale federaties die geen internationale atleten hebben die meedoen aan het springen, maar wel stemmen over de regels ervan; de inspanning om de 'sociale licentie om te opereren' in de wereld van de paardensport te behouden en de imagoschade die kan ontstaan wanneer negatieve beelden viraal gaan op sociale media."

Zijn deze kwesties van bijzonder belang in het Olympisch jaar?

"We mogen niet rusten op onze langdurige inclusie in de Olympische Beweging, ondanks de compromissen die zijn gesloten door alle drie de Olympische disciplines na het laten vallen van de verminderde scoring die van kracht werd in Tokio. Eind januari leerde eventing dat het nog niet officieel bevestigd was voor de Spelen van Los Angeles 2028 en dat het verdere wijzigingen in het format moest indienen. Dit is een sterk signaal dat er meer aandacht nodig is om het IOC en het publiek te presenteren met het beste dat het springen te bieden heeft."

Wat is de rol van onderwijs en jeugdengagement in de toekomst van het springen?

"Het is zeker van het grootste belang. In het nieuwe bestuur van de IJRC hebben we twee jonge ruiters: Richard Vogel en Michael Duffy. We streven ernaar om steeds meer jonge ruiters te betrekken als protagonisten van onze sport. Hun getuigenis en deelname betekenen dat de Club met de voeten op de grond staat en nadenkt over de toekomst.

Tegenwoordig worden de meeste opkomende ruiters in het internationale circuit, degenen die zich voorbereiden om binnenkort grote kampioenen te worden, opgeleid als kinderen in de gezinssfeer. De Philippaerts, Harry Charles, Jack Whitaker en, iets ouder, Martin Fuchs, zijn duidelijke voorbeelden. Achter een goede ruiter van vandaag moet noodzakelijkerwijs een team staan dat de soepele werking van een efficiënte organisatiemachine garandeert. Talent is niet genoeg.

Wedstrijden zijn een veeleisende taak en achter een goed resultaat, evenals de juiste paarden, die moeten worden gevonden en vaak moeten worden opgegroeid, staan de relaties met de eigenaren en sponsors, en het uitdagende beheer van de stallen met alle professionele figuren die betrokken zijn bij de complexe sfeer van het omgaan met paardenatleten. Te beginnen met de grooms, die een fundamentele rol spelen in het dagelijks leven van elk paardenatleet. 

In dit opzicht voert de Young Riders Academy echt buitengewoon werk uit. Het is zo belangrijk om de kampioenen van morgen voor te bereiden met inzicht in aspecten anders dan technische training, zoals stal- en teambeheer, communicatie en de juridische aspecten. Jongeren moeten ook begrijpen hoe belangrijk het is om met instellingen om te gaan en te bewijzen dat ze niet alleen gericht zijn op topresultaten, maar ook nadenken over het imago van onze prachtige sport."

Is de samenwerking van de IJRC met de FEI cruciaal voor de ontwikkeling of herziening van regelgeving en alle nieuwe projecten?

"Ja, natuurlijk. Prinses Haya van Jordanië, tijdens haar voorzitterschap, was de eerste die het belang van de samenwerking en betrokkenheid van de IJRC realiseerde. Ze moedigde de ruiters aan om zich bij de FEI aan te sluiten. Sindsdien is onze aanwezigheid altijd toegenomen en kunnen we met grote tevredenheid zeggen dat de stem van de ruiters vertegenwoordigd is in bijna alle werkende commissies."





Bron: Persbericht
F. ©: FEI