Mackenzie Texel is voor 51.000 euro veilingtopper Borculo

Mackenzie Texel is voor 51.000 euro veilingtopper Borculo
Na de 47.000 euro voor het duurste springveulen op woensdagavond, werd op donderdagavond op Veulenveiling Borculo in Vragender opnieuw een topprijs betaald. Mackenzie Texel, een kleinzoon van de beroemde Totilas, bracht voor Texelse fokker Wim van der Linden 51.000 euro in het laatje. Het goede nieuws is dat het jonge dressuurtalent in Nederland blijft met het oog op (top)sport in de toekomst.

Dag twee van de veulenveiling stond in het teken van 52 dressuurveulens en twee embryo’s, waar gemiddeld 13.262 euro voor betaald werd. Een jaar geleden lag de doorsneeprijs op bijna 10.000 euro.  “Dit was net als gisteravond een topveiling. Weliswaar met iets meer variatie in de prijzen, maar we hadden een heel mooie collectie veulens die door de kopers erg gewaardeerd werd. Veulenveiling Borculo staat weer volledig aan de top en ik daag alle veilingen uit om ons te overtreffen”, lacht voorzitter Jan Markink.

De genen van Totilas waren populair op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde. Veilingtopper Mackenzie Texel (mv. Apache) stamt af van Totilas’ zoon Glock’s Toto jr., net als de voor 41.000 euro verkochte Make My Day (Glock’s Toto jr. x Apache). Twee rechtstreekse kinderen van Totilas, Misty-Nosa (mv. Ampere) en Madatschen P (mv. Florencio), brachten 30.000 en 27.000 euro op.

De Duitse topamazone Helen Langehanenberg had haar zinnen gezet op het allerlaatste veulen Monteverdi (Vivaldi x FĂŒrst Heinrich) maar die komt in de toekomst onder het zadel van Grand Prix-dressuurruiter Laurens van Lieren. Zijn sponsor betaalde 36.000 euro en kocht in totaal vijf topveulens.

De dressuurruiter is duidelijk in zijn nopjes met deze talenten. “Deze veulens hadden we hoog op ons verlanglijstje staan”, zegt Laurens van Lieren, die elk jaar naar Borculo afreist. “We kopen elk jaar wel een aantal veulens aan om ons zo te verzekeren van opvolgers. Dit is een super mooie manier om aan nieuwe talenten te komen. Goede drie- of vierjarigen paarden zijn onbetaalbaar of niet eens meer te koop. Daarnaast hebben we niet de tijd om het hele land door te rijden om naar veulens te zoeken.”

Tot 50.000 euro deed Jan Kooi en zijn vriendin vrolijk mee. Jan Kooi en zijn vriendin waren 25 jaar geleden voor het laatst op de Veulenveiling in Borculo. Daar verkochten zij een veulen voor 6.000 gulden. “Een hele hoop geld”, aldus het stel. Nu, jaren later, keerden ze terug om ‘een leuke avond te hebben’. Ze kochten drie veulens, waaronder de twee veulens van Totilas. Ik dacht drie merries gekocht te hebben, maar er blijkt ook een hengst tussen zitten”, lacht hij.