Koop ik een veulen in een zak?

Koop ik een veulen in een zak?
Hoe eerlijk zijn de veulen veilingen? Koop ik wel degelijk een For Pleasure, een Darco, een Clinton,...? Volgens Studbook Zangersheide is dit niet altijd het geval. Zangersheide neemt al sinds hun oprichting een DNA staal van merrie en veulen. Dit doet ook het stamboek van Oldenburg.

Wat wil dit concreet zeggen? Het stamboek controleert of de ouders wel degelijk de ouders zijn van het veulen. Stel je voor dat ik op een veiling me een duur veulen aanschaf met een droompapier. Ik zet mijn veulen een paar jaar later in voor de fokkerij en wat blijkt. Mijn veulen heeft helemaal niet dat droompapier? Dan krijg je natuurlijk als verkoper snel een slechte naam wanneer je veulens wil gaan verkopen. Dit geeft ook een vertekend beeld wanneer je op zoek gaat naar een hengst voor je merrie. Want je denkt misschien hengst x heeft dat toppaard gegeven, terwijl de vader van dat toppaard helemaal niet hengst x blijkt te zijn.  Elke fokker droomt of fokt om veulens op stal te hebben met " goede" papieren. We moeten ervoor zorgen dat de papieren overeenkomen met het veulen.

Vanuit de overheid wordt dit niet verplicht. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij het stamboek, dat op zijn beurt subsidies kan aanvragen voor het DNA onderzoek.

Het BWP heeft op haar Algemene Vergadering beslist om alle ouders van hun BWP veulens te controleren op DNA.

Laten we hopen dat binnenkort alle paarden de ouders hebben die op papier staan.

Lees hier het artikel in het Z- Magazine