FEI stilzwijgend over sancties tegen landen met een dopingprobleem

FEI stilzwijgend over sancties tegen landen met een dopingprobleem

De internationale paardensportfederatie, FEI, blijft stil over mogelijke sancties tegen landen met een dopingprobleem, ondanks herhaalde verzoeken om opheldering. Dit komt nadat Saoedi-Arabië vorig jaar een alarmerend aantal positieve dopingtests had, waardoor de FEI beloofde actie te ondernemen. 


De FEI heeft echter teruggetrokken van het voorstel om nationale paardensportfederaties te straffen voor een "prevalentie" van doping. Deze maatregel zou waarschijnlijk invloed hebben gehad op de financieel meest machtige federaties, met name die in het Midden-Oosten, waar endurance racing nog steeds een groot aantal dopinggevallen meldt.

Nieuwe sancties werden voorgesteld na de stijging van positieve tests in Saoedi-Arabië, maar de FEI weigert te bevestigen of deze zijn opgenomen in de ontwerp-EADCMP-regels voor 2025, die op de agenda staan voor het FEI Sport Forum later deze maand.

De FEI wordt bekritiseerd vanwege het toewijzen van prestigieuze evenementen, zoals de Wereldbeker springen en dressuur, aan Saoedi-Arabië, ondanks zorgen over mensenrechten en dopingproblemen. Ondanks beloftes om het welzijn van sportpaarden en de sociale licentie om te opereren te verbeteren, lijkt de FEI vast te houden aan het toewijzen van kampioenschappen aan landen met bekende problemen.

De FEI heeft verdedigd dat het toekennen van evenementen aan landen zoals Saoedi-Arabië een stimulans is voor verbeteringen in de paardensportgemeenschap van dat land. Echter, critici beweren dat dit een beloning is voor slecht gedrag en de geloofwaardigheid van de FEI aantast.

Het gebrek aan transparantie en actie van de FEI roept vragen op over haar toewijding aan het bestrijden van doping in de paardensport en het waarborgen van een eerlijk speelveld voor alle deelnemers.



Bron: HorseSport.com