Duitse stamboeken zorgen voor transparantie in hun gegevens

Duitse stamboeken zorgen voor transparantie in hun gegevens

Het Hannoveraanse stamboek heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het tijdperk van digitale transparantie door het online Jaarboek Hengsten voor iedereen toegankelijk te maken. Deze digitale schat aan informatie biedt een diepgaand inzicht in de hengstenpopulatie, inclusief het aantal nakomelingen, genetische profielen, testresultaten, en voor jongere hengsten zelfs gedetailleerde beschrijvingen van hun uiterlijk en bouw.

Deze trend wordt ook gevolgd door stamboeken zoals Westfalen en Holstein, die streven naar vergelijkbare niveaus van openbaarmaking.

Maar de echte pioniers van openheid zijn te vinden bij Hannover en het Trakehner Verband. Bij Hannover is alle informatie, inclusief beschrijvingen van hengsten en hun nakomelingen, volledig openbaar toegankelijk. Het Trakehner Verband gaat nog verder door niet alleen de beschrijvingen van hengsten en hun nageslacht te delen, maar ook door deze informatie rechtstreeks beschikbaar te stellen in hun online database. Dit markeert een nieuwe fase van transparantie en toegankelijkheid binnen de wereld van stamboeken en fokkerij.

Online database