Cooling down na het werk, doe jij het correct?

Cooling down na het werk, doe jij het correct?

Goed opwarmen en daarna ook weer afkoelen is net zo essentieel voor paarden als voor mensen. Als je je paard na een sprong of training de tijd geeft om zijn gewrichten, spieren en zachte weefsels goed af te koelen, kun je blessures voorkomen en spierstijfheid beperken. Als je de neiging hebt om af te stappen en je paard meteen weer op stal te zetten, riskeer je problemen met de gezondheid of ongemak voor je paard.

Dus, wat is de juiste manier om het te doen?

Bij het afkoelen wil je er alles aan doen om je paard te helpen los te komen, zijn spieren te ontspannen en zich te strekken. Als paarden moe zijn en de spieren vermoeid, lopen ze meer kans op een blessure. Vermijd dus al te plotselinge bewegingen zoals scherpe overgangen, scherpe bochten of iets anders dat hun lichaam kan (over)belasten.

Kies in plaats daarvan voor 'lang en laag' rekken met een beetje draf en vooral stap. Een bijkomend voordeel is dat deze afkoelingsperiode je paard kan helpen te ontspannen en tot rust te komen als het tijdens de rit heet (in de zin van inspanning en niet van temperatuur!) of gespannen is geworden.  

Hoewel het technisch gezien niet tot cooling down behoort, is het ook goed om je rit af te wisselen met wat stretchpauzes om je paard zijn spieren te laten rekken en ontspannen. Net zoals je in de sportschool rust neemt tussen de oefeningen door of een wandelpauze neemt tijdens het joggen. Dit kan spiervermoeidheid verminderen, je paard beter laten werken en de kans op blessures helpen beperken.

Hoe lang duurt een correcte cooling down?

Hoe lang de cooling down duurt hangt vooral af van hoe hard je paard gewerkt heeft. Over het algemeen is 10-15 minuten voldoende. Als het extreem warm is of ze hebben erg hard gewerkt, heb je misschien meer tijd nodig. Onthoud wel dat een fit paard sneller herstelt dan een onfit paard. Let dus goed op wanneer ze weer normaal lijken te zijn. Net als wij hebben sommigen wat langer nodig dan anderen na een zware training!

Als je hard gewerkt hebt, draaf dan een paar minuten aan een lange teugel om je paard te laten strekken voordat je weer in stap gaat.

Je wilt blijven doorgaan tot de ademhaling van je paard weer normaal is en hij niet te heet aanvoelt. Je kunt ze dit laten doen aan een lange teugel zodat ze hun spieren kunnen strekken. Als het echt koud is, kun je overwegen een zweetdeken toe te voegen terwijl je loopt, zodat de verandering tussen warme en koude spieren niet te snel gaat.


Moet je het zadel losmaken of verwijderen?

Je wilt de singel niet gevaarlijk los maken als je bovenop zit. Maar als je paard hard blaast (bijvoorbeeld na een goede galop of inspannende springsessie), kan hij er baat bij hebben als je eraf springt om zo aan de hand af te koelen. In dat geval maak je de singel een paar gaten losser om eventuele druk op de borst te verlichten en je paard wat ademruimte te geven. Houd het zadel wel op, want als je het afdoet, kunnen de rugspieren te snel afkoelen.

Je moet ook zo snel mogelijk laarzen of bandages uitdoen om de benen efficiënter te laten afkoelen. Hoewel laarzen en bandages bescherming kunnen bieden aan paarden die strelen of te ver reiken, lopen ze ook het risico dat de pezen oververhit raken. Om dit tegen te gaan, wil je ze zo snel mogelijk verwijderen. Voor sommige paarden kan dit betekenen dat ze af kunnen zodra de training klaar is (bijvoorbeeld als ze alleen gebruikt worden om te voorkomen dat je paard zich bezeert bij het springen). Zo niet, dan moet je extra tijd besteden aan het afspuiten van de benen of kun je opteren om ice boots of gel te gebruiken als je klaar bent. 


Bron: Sophie Baker for FEI