Beste Arjen Lubach ... iedereen zijn mening, maar u slaat de bal mis!

Beste Arjen Lubach ... iedereen zijn mening, maar u slaat de bal mis!

Op maandagavond bracht Arjen Lubach de paardensport 'lachwekkend' negatief in beeld tijdens zijn avondshow. "Die paarden kiezen daar zelf niet voor en sporten met dieren is helemaal niet meer van deze tijd," klinkt de verdediging van Lubach ... tijd voor een recht van antwoord!

Iedereen heeft recht op zijn eigen - uitgesproken - mening. Het is een spijtige zaak dat mediageilheid het hier haalt van logica. 

We hadden ons nog perfect kunnen vinden in de mening dat een sport met dieren in de huidige maatschappij in vraag gesteld moet worden. Ons verweer zou dan ook heel structureel en duidelijk klinken. We mogen niet veralgemenen, maar het gros van de paarden die in de sport lopen worden als ware atleten verwend. Ze leven een intensief maar gemanaged leven, net zoals top atleten. Maar hier gaan we ...

Satire moet kunnen

To start with, we zijn van mening dat satire zeker aanvaardbaar moet zijn. Deze vorm van humor moet zijn plaats in de maatschappij behouden, maar net zoals elke vorm van kritiek dient deze wel voldoende gefundeerd te zijn. U argumenteert uw standpunt met uit de context 'gerukte' fragmenten en verdiept zich niet voldoende in de sport of al zeker niet in fragmenten die u toont.

Paardenwelzijn voorop

Sinds de Olympische Spelen, waar u beelden van toont, werden heel wat maatregelen getroffen om het dierenwelzijn primair te maken in de sport. Zijn we er al volledig? Nee, dat niet, maar het bannen van de sport zal zeker geen oplossing bieden.

Consequenties

Had u al nagedacht wat er met de (sport)paarden zal gebeuren als deze niet meer ingezet mogen worden in de sport? Als de sport stopt te bestaan dan zal dit niet alleen voor het dierenwelzijn zware gevolgen hebben maar ook het economisch facet.

De sportpaarden die nu tot in de puntjes verzorgd worden zullen op verschillende plaatsen terecht komen. Soms goed, maar ook soms minder goed. Met de huidige voedselprijzen en volbouw acties in het landschap zullen de dieren weldra zonder eten vallen en stellen we cru dat op termijn een genocide van het paardenras plaatsvind, dan wel onbewust, maar toch!

Bovendien, de sport is een toegevoegde waarde voor de economie, die überhaupt deze van het voetbal overstijgt. Als de sport verdwijnt, verdwijnt ook deze toegevoegde (economische) waarde. Duizenden mensen zullen de jobmarkt betreden en het maatschappelijk vangnet onder druk zetten.

Gevaren van de sport

Elke sport heeft zijn gevaren en toegegeven bij ons kunnen twee partijen daaronder lijden. Zowel de ruiters als het paard. U hoeft daar niet spottend met om te gaan... maar elke sport heeft zijn gevaren. Dat mag geen argument pro afschaffing zijn, maar moet wel een extra waking zijn om het welzijn nog hoger in het vaandel te dragen. 

Dit is iets wat in de laatste jaren een sterke evolutie gekend heeft. In de verschillende disciplines werden de infrastructuren geoptimaliseerd, werden er veiligheidsmarges ingebouwd en wordt er streng toegezien op de veiligheid van zowel ruiters als paard. 

Voor en nadelen

Uiteraard zal u steeds fragmenten vinden waarbij de sport of algemeen omgang met paarden zwaar in vraag kan gesteld worden. Verschillende (zogenaamde) moraalridders gingen u al vooraf. Daar is niets op tegen, maar u moet wel spreken met kennis van de zaken.

Zo kan u al pleiten, of de wolf moet kunnen in het landschap gezien die ook veulens, schapen, kippen en misschien zelf mensen kan aanvallen. Zo kan u eveneens in vraag stellen of we niet allemaal veganist moeten worden, want de slachtdieren hebben niet gevraagd om geboren te worden en nadien geslacht te worden. Zo kan u eveneens de vraag stellen of ongefundeerde satire iets bijbrengt aan de maatschappij, ze is ongefundeerd en brengt bijgevolg te weinig argumenten aan om het onderwerp degelijk in vraag te kunnen stellen ... 


Verder ... Wist u dat?

- de meeste paarden een optimale medische en menselijke begeleiding krijgen
- paardensport in de maatschappij bijdraagt tot verantwoordelijkheidszin
- paardensport officieel ook therapeutisch werkt
- paardensport een waardevol maatschappelijke rol heeft. (Zowel paardensport als paardenhouderij)

Arjen, we lachen graag met je soms ietwat infantiele benadering van de actualiteit, maar helaas ditmaal sla je de bal stevig mis! Ons dunkt ... als paardensport verboden moet worden op topsport niveau, dan moet fake-news-interpretion without factcheck ook verboden worden op nationaal media niveau. Beiden zijn even gevaarlijk ... 'helemaal niet du'. Bovendien laat ons eerlijk zijn, daar zit niemand op te wachten.

Als afsluiter: had u de paarden gevraagd of ze op deze satire zaten te wachten?