Belgische dressuurfokkerij zit in de lift: "Het is belangrijk om te luisteren naar ervaren fokkers"

Belgische dressuurfokkerij zit in de lift: "Het is belangrijk om te luisteren naar ervaren fokkers"

Bart Bax en Patrick van der Meer waren het erover eens dat de positiviteit terug mag komen in de Nederlandse dressuursport: “We moeten in onszelf blijven geloven”.

Bart Bax reed in het verleden internationaal Grand Prix en verdiepte zich daarnaast steeds meer in het jureren van paarden. Hij is sinds kort voorzitter van de hengstenkeuringscommissie. Patrick van der Meer is sinds 1 januari bondscoach van de dressuurruiters van TeamNL. In 2012 vertegenwoordigde Patrick met zijn paard Uzzo Nederland op de Olympische Spelen in Londen. Op de longlist voor de Olympische Spelen in Tokio staan een aantal nieuwe combinaties. Over de kansen op een teammedaille zegt hij: “We moeten bikkelen maar we hebben goede paarden met goede ruiters. Als de combinaties die we hebben ook aan de start kunnen verschijnen, is niets onmogelijk. Een evenement als de Olympische Spelen geeft extra druk en spanning, dat kunnen we ook gebruiken om beter te presteren.”

Aanstormend talent

Bart Bax heeft zelf als ruiter ervaring in de Grand Prix. Hij zegt: “Vroeger moesten de paarden groot bewegen en ruim lopen, maar op het hoogste niveau moeten ze ook een keer terug naar verzameling. Bij de jonge hengsten kijk ik naar het schakelvermogen in draf en galop. En hoe draaft een hengst aan, gaat de schoft omhoog en hoe is het achterbeengebruik?" Ook Patrick volgt de verrichtingen met interesse: “Als bondscoach is het leuk om te zien wat voor talent eraan zit te komen.”

Vertrouwen

In de landen om ons heen, zoals Groot-Brittanië, zijn een aantal combinaties succesvol met Nederlands gefokte paarden. Voor Patrick van der Meer is het belangrijk dat talentvolle paarden in Nederland blijven: “Het is belangrijk om de tijd te durven nemen om een paard netjes te scholen. We moeten niet te snel afscheid te nemen van een paard, want dan weet je zeker dat het niet lukt. In onszelf blijven geloven en vertrouwen hebben, want anders gaan er goede paarden verloren.” Bart Bax voegt eraan toe: “Kritiek kun je negatief opvatten maar ook benaderen als een leermoment. Probeer overal van te leren want daar word je uiteindelijk beter van.”

Hengstenmoeder

Yolien van Maasacker fokte uit de merrie Cyraniek Elite PROK (v. Johnson) in 2013 haar allereerste veulentje. De Everdale-zoon zou later goedgekeurd worden als Inverness. In 2020 gaf de merrie een zoon van Jameson RS2, die werd goedgekeurd als Proud James. Een bijzondere ervaring voor de jonge fokker. “Mijn doel was eigenlijk om een leuk sportpaard te fokken,” vertelt Yolien, “Dat Inverness werd goedgekeurd heeft ervoor gezorgd dat ik me meer in de fokkerij ben gaan verdiepen.” Yolien heeft twee merries uit Cyraniek aangehouden, van Desperado en For Ferrero. Om in de toekomst een eigen hengst op te kunnen leiden, is Yolien een samenwerking aangegaan met amazone Mercedes Verweij: “We zitten vaak op één lijn, dat werkt heel goed.”

Regio België

Christophe Carmeliet is een Belgische fokker die al de KWPN-hengst Inspire, ook een Everdale-zoon, fokte. Hij vertegenwoordigt België in de Fokkerijraad. Christophe ziet dat in België, van oudsher vooral een springpaardenland, de dressuurfokkerij in de lift zit: “Er zijn in Den Bosch ook veel fokkers uit België aanwezig. In Nederland is al veel langer bezig met goede generaties hengsten en heeft dus een voorsprong. Het is belangrijk om te luisteren naar ervaren fokkers en de informatie die het KWPN ter beschikking stelt te gebruiken. We zijn op de goede weg.”

Mening

België is nog niet zo lang een regio van het KWPN. Het regio-bestuur timmert hard aan de weg. Er zijn veel initiatieven, keuringen in meerdere plaatsen en bijvoorbeeld webinars over keuringsklaar maken. Het mooie van de Fokkerijraad vindt Christophe het democratische systeem: “Iedereen kan ideeën inbrengen. Kritiek hebben als je aan de kant staat, is altijd makkelijk. Heb je een mening, klop dan aan bij de Fokkerijraad.”



Bron: KWPN