Bandages blijven populair ondanks negatieve effecten

Bandages blijven populair ondanks negatieve effecten

De discussie of bandages goed of slecht zijn gaat al even door, bandages worden door veel topruiters dagelijks gebruikt. Toch hebben ze meer nadelen dan voordelen.

Bandages worden vooral gebruikt voor de looks, een leuk en kleurrijk setje voor op de foto. Uit onderzoek blijkt echter dat de ondersteuning van bandages nihil zijn. De kogelgewrichten van het paard veren net zo hard door met bandages als zonder. Bandages verluchten amper, hierdoor kan de warmte niet weg en warmen de pezen van het paard veel sneller op. Dit kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben, doordat de pezen oververhit raken en het lichaam zich moet herstellen. Niet elk paard dat bandages draagt zal hierdoor een peesblessure krijgen, maar het kan wel eventuele blessures beïnvloeden.

Bandages zijn doorgaans zeker niet slecht. Ze vormen een goede bescherming bij transport of wanneer het paard stilstaat. Bij zwellingen of wonden kunnen bandages ook een positief effect hebben omdat ze de juiste tegendruk geven. Bandages moeten alsnog op een correcte manier worden aangebracht, zodat ze zeker het been niet afspannen.


Bron: Dressuur.nl