Amerikaan springt 1.20m parcours zonder hoofdstel... Maar mag dat volgens FEI reglement?

Amerikaan springt 1.20m parcours zonder hoofdstel... Maar mag dat volgens FEI reglement?

Eerder deze maand trok een video van de Amerikaanse springruiter, Brendan Wise, veel aandacht op sociale media. De Amerikaan springt in de video een 1.20m parcours zonder hoofdstel. In een interview vertelt de Amerikaan aan Noëlle Floyd dat hij een aantal jaren terug begonnen is met hoofdstelloos-rijden. Maar wat staat er in het FEI reglement?

We doken even in het 129 pagina's tellende springreglement... Opvallend, er staat niet dat het NIET mag, maar ook niet dat het WEL mag. Immers wordt in het regelboek er steeds vanuit gegaan dat het paard een hoofdstel aan heeft. Het is dus vaag. Teugels moeten wel steeds aan een bit of hoofdstel bevestigd zijn, volgens de regels. Dat impliceert dat zolang je geen bit hebt (immers mag elk bit volgens het reglement - dus ook een onzichtbaar? ) je geen nood hebt aan teugels of hoofdstel.

Omgekeerd gebruik je geen teugels is een bit of hoofdstel ook niet noodzakelijk. Er is dus speling...

Dit wil zeggen dat rijden zonder hoofdstel dus zonder meer kan! Voor de Amerikaan leverde het een foutloze omloop met een 11e klassering.

Vorige maand was er tijdens de Flanders Horse Expo in Gent ook een combinatie die zich in de regionale rubrieken waagde aan het rijden zonder bit. Het duo reed in een 90cm proef ideale tijd.